Navracsics Tibor Füreden

2012.02.16/Jobb elérhetőségű és minőségű, stabilabb egészségügyi ellátást szeretnénk az országban, ezt segíti elő ez az Európa szerte is egyedülálló fejlesztés – fogalmazott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, az egészségügyi szolgáltatóknak létrehozott új informatikai hálózat füredi bemutatóján.

 

- Az elmúlt években sok vita volt arról, hogyan alakítsuk át a hazai egészségügyet, miként lehetne európai színvonalúvá tenni az ellátást. Igyekszünk forrásokat biztosítani ehhez, az Új Széchényi Terv keretében például 137 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A most bemutatott informatikai rendszer, amely elősegíti az egészségügyi intézmények közötti kommunikációt, elérhetővé teszi egy-egy beteg kortörténetét és diagnózisát, úgy gondolom, nagyban javíthatja az egészségügyi szolgáltatások színvonalát. Az ilyen informatikai fejlesztéseknek komoly jövője lehet az egészségügyben, és mindenképpen növelik Magyarország versenyképességét – vélekedett a miniszterelnök-helyettes.
Navracsics Tibor
a rendszer működéséről tartott bemutató megtekintése után a városban újonnan épült tudományos központban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az informatikai rendszer a közigazgatásban is jól használható lenne, elősegítené például az önkormányzatok közötti adatkommunikációt, így a közeljövőben megvizsgálják alkalmazásának lehetőségeit.

A HISCOM (Hospital Information System and COMmunication) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében megvalósított több mint 600 millió forintos egészségügyi adatkommunikációs fejlesztés, amelyhez 300 millió forintos támogatást nyújtott az Európai Unió. A balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft. által kifejlesztett világviszonylatban is újdonságnak számító rendszer összeköti az egészségügy szereplőit. Egy olyan on-line hálózat, aminek a segítségével az egészségügyi ellátás során a kezelőorvos elektronikus formában azonnal hozzáfér – a beteg hozzájárulásával - az őt érintő valamennyi adathoz, vagyis a páciens kórtörténetéhez. A rendszerről bővebben itt.

- Ez egy informatikai közmű, egymástól függetlenül működő egészségügyi intézmények informatikai rendszereit köti össze. Tavaly év végén fejeztük be a fejlesztést, több európai országból is érdeklődnek iránta. Ez egy szolgáltatás, amiért az egészségügyi intézményeknek havi díjat kell majd fizetniük, a betegek viszont ingyen férhetnek hozzá. Természetesen először itt a régióban szeretnénk minél több egészségügyi intézménybe bevezetni a rendszert- vélekedett Náray Gábor Zsolt, a fejlesztési projektet irányító Pan-Inform Kft. ügyvezető igazgatója.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Kapcsolódó cikkek:

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?