Új hang, új lehetőségek

2012.02.17/Új lendületet és új színt vár a Kisfaludy Színháztól a város. Új hagyományt teremtene és új könnyűzenei fesztivállal illetve gyerek programsorozattal indulna az intézmény vezetője. A színház lehetőségeiről, a város programkínálatának bővítéséről beszélgettünk a Kisfaludy vezetőjével, Kéri Kittyvel.

 

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a városházán a Kisfaludy Színház új kinevezett vezetőjét, Kéri Kittyt, aki ez év januártól, mint az intézmény művészeti vezetője, áprilistól viszont a színház ügyvezetőjeként dolgozik.
Bóka István polgármester úgy fogalmazott: Az intézmény megújult koncepcióval lép a közönség elé. Új hang, új arculat és új lehetőségek. Bízom benne, hogy a Kisfaludy Színház nóvumot hoz Füredre, hiszen általa a saját identitásunkat, egyediségünket kívánjuk megmutatni. Erős imázsteremtő programokat várunk a színháztól.

Kéri Kittyvel beszélgettünk:

- A Kisfaludy Színháznak se épülete, se társulata, és egyelőre arculata sincs, mitől lehet majd több egy programszervező irodánál?

- Valóban csalóka az elnevezés, hiszen egy virtuális színházról van szó. A régi tradíciókra építenék, az elődeinkre, az itt is megfordult vándorszínészekre, akik járták az országot, hogy minél több helyre eljuttassák a kultúrát és a magyar nyelven való színjátszást. 1831-ben Kisfaludy Sándornak köszönhetően itt nyílt meg a harmadik magyar kőszínház (a kolozsvári és a miskolci után), hat évvel megelőzve a pesti Nemzetit. A Kisfaludy Színház azért lesz több, mint egy programszervező iroda, mert a színház-csinálást missziónak tekintem. Elkötelezettje vagyok a minőségi színháznak, ami nem jelent műfaji behatároltságot, lehet könnyebb darabbal is értéket teremteni. Valódi színház ott születik, ahol az előadás képes katarzist okozni a nézőben. Ezeket az előadásokat keresem. Természetesen új arculatra és erőteljesebb brandre is szükség van.

- A színháztól, mint új intézménytől sokan azt remélik, hogy bővíti majd a város jelenlegi programkínálatát, tágítja a határokat, helyet ad olyan rendezvényeknek és létrehoz olyan eseményeket, amelyek hiányoznak Füred kulturális életéből.

- Véleményem szerint reagálni kell az igényekre és ebben szerepet kell vállalnia a színháznak. Nagyon sok jó program van Füreden, többségük régi hagyományokkal, ami rendkívüli érték, de úgy gondolom, új tradíciókat is teremthetünk. Mesekastély címmel havonta egyszer, szombat délelőttönként jelentkező előadássorozatot indítunk a gyerekeknek. Emellett Füred Jam névvel két napos könnyűzenei fesztivált szervezünk, már az időpontja is megvan: július 20-21. Tárgyalunk a Quimby, a Ladánybene 27 és a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenekarokkal is. Szeretném, ha a fesztiválhoz Figula Mihály és borai is köthetők lennének. Egy egyedi zenei fesztivállal meggyőződésem, hogy új hagyományt teremthetünk a városban. Nem egyszerű koncertekben gondolkodom, egy színészekből álló kultúrkommandóval igyekszünk majd a zenekarok közötti szüneteket feldobni. Nagyon számítok a fiatalokra.

- Miből lesz minderre pénz, látja már a színház költségvetését?

- Az önkormányzati költségvetésben szerepel a színház támogatása, emellett a Nemzeti Kulturális Alapnál is pályázunk. Azonban nagyon rossz vezető lennék, ha csak a támogatásokban gondolkodnék. Olyan előadásokat kell bemutatnunk, amelyekre kíváncsi a közönség és akkor számolhatunk a jegyeladásból származó bevétellel, de terveim között szerepel egy családi és egy úgynevezett Kisfaludy bérlet is. Ennek érdekessége, hogy a néző maga állíthatja össze aszerint, hogy mely előadásokra szeretne eljönni. Továbbá saját produkcióink vendégszerepléséből is bevételhez juthatunk. Az alapító okirat lehetővé teszi szponzori támogatások, felajánlások elfogadását, így számítok azokra a színházszerető, füredi vállalkozókra és más, lehetséges támogatókra, akik részt vállalnának egy új színház létrehozásában.

- Jelenleg a Pannon Várszínház is jelen van produkcióival a városban. Hogy tervezi az együttműködést?

- Nem zárkózom el semmilyen egyeztetéstől. Korai azonban még erről részleteiben beszélni, előbb le kell ülnünk Vándorfi Lászlóval és megnézni a lehetőségeket. A Pannon Várszínház egyébként a Kisfaludy Színháztól függetlenül továbbra is jelen lehet a városban, megtalálja majd a közönsége, arra kell majd figyelnünk, hogy ne fedjék egymást az előadásaink és az arculatunk.

- Milyen színház lesz a Kisfaludy?

- Nem klasszikus színházban gondolkodom, a Kisfaludy Színháznak egy összművészeti találkozó hellyé kell válnia, amibe a színház mellett belefér a film, a tánc, az irodalom és a zene egyaránt. Minőségi, katartikus előadásoknak adunk helyet, jó színészekkel, igényes díszlettel és jelmezzel, a haknikra nincs szükségünk. De nem maradhat csak befogadó színház, évente egy saját bemutatót szeretnék színpadra vinni. Szép és nemes feladatnak tartom, hogy a Kisfaludy Színház egyszer valódi teátrummá váljon, méltón a nagy elődökhöz.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?