Márffy új fénytörésben

2010.11.20/

Az életöröm festője. Dekoratív, színes és ma is érvényes. A polgári idill ábrázolója, a 20. századi magyar képző-művészet jelentős alakja. Franciás iskolázottságú, aki Csinszkával kötötte össze életét. Nagy érdeklődés mellett megnyílt Márffy Ödön festőművész kiállítása a Vaszary Villában.

- Szerethető, figuratív képek láthatók a kiállításon, amelyek újabb fénytörésbe állítják Márffy Ödönt. Elsősorban a húszas években készült festményeiből áll a kiállítás, ekkor él házasságban Csinszkával, a kor múzsájával, Ady korábbi feleségével. Csinszka ábrázolása külön fejezet a festő életművében, ebben a korszakában kapja a legtöbb elismerést, ekkor a legnépszerűbb. Kapcsolatuk kétségkívül formálta a huszadik századi magyar festőművészet történetét, hiszen Márffy Csinszka korszaka legalább olyan fontosságú, mint az irodalomban Ady Csinszka versciklusa – vélekedett a zsúfolásig telt képtárban tartott kiállítás megnyitón Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a tárlat kurátora.

A festőművészről több kötetet is publikáló, életművéből ebben az évben öt kiállítást is szervező Rockenbauer Zoltán hangsúlyozta: Márffy modern festő, aki jelenleg is keresett és elismert alkotó. A Nyolcak avantgárd művészcsoport alapítójaként indult, de nem lett absztrakt, sem szélsőséges, festményei a színekről szólnak, ebben az értelemben ő az igazi festő, a tiszta festészet megtestesítője.

Doncsev András a város alpolgármestere beszédében kiemelte: öröm, hogy Füred ad otthont a tárlatnak, amelyen több olyan magángyűjteményből származó festmény is látható, amelyek eddig még soha nem voltak kiállítva.

A tárlaton Márffynak az első világháborút követő negyedszázados, gazdag művészi terméséből láthatók alkotások, többségük a Csinszkával való közös életüket jeleníti meg. Portrék, aktok az imádott nőről, önarcképek valamint csendéletek és a megfestett közösen felépített budai polgári ház.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?