Veszélyben a Fordítóház?

2012.11.12/Bizonytalan helyzetbe került a füredi Fordítóház. A minisztérium, az ígéretekkel ellentétben, jelentősen csökkentette a Lipták ház támogatását, amely akár a megszűnést is eredményezheti. Rácz Péter, a Fordítóházat működtető alapítvány elnöke szerint az állam nem vonulhat ki a finanszírozásból.

 

A Fordítóházat a két alkalmazottal rendelkező Magyar Fordítóház Alapítvány működteti a kezdetek óta. Az évi 12 millió forintos működési költséget a füredi önkormányzat (2 millió), a minisztérium illetve magánszponzorok biztosították eddig. A magántámogatás, - amelynek mértéke megegyezett az állami támogatással-  ebben az évben azonban megszűnt, így veszélybe került a ház működése. A kulturális államtitkárság ígéretet is tett arra, hogy az idei év működési költségeit tíz millió forinttal támogatja, de októberig semmi nem történt az ügyben, majd értesítették az alapítványt, hogy mindössze 3 millió forint támogatást kapnak.

- A Fordítóház a magyar irodalom külföldön való megismertetése érdekében működik. Nemcsak műveket fordítanak itt, hanem különböző szemináriumokkal az új fordítók képzésében is részt veszünk. A ház léte országos kulturális érdek. Az év közepén a minisztériumban ígéretet kaptunk arra, hogy az ez évi működésünkre 10 millió forint támogatást kapunk, leadtam az ehhez szükséges költségvetési tervet és a folyamat el is indult a maga hivatalos útján. Ehhez képest váratlanul ért minket a jelentősen csökkentett támogatásról szóló döntés, ami a ház megszűnéséhez vezetne, hiszen 12 millió forint helyett 5 millióból képtelenség a fennmaradás. Ekkor részletes levelet írtam L. Simon László államtitkárnak és személyes találkozót kértem. A találkozó nem jött létre, viszont azt mondták, a 3 millió forint még nem végleges döntés, várjunk. Október végén azonban megkaptuk a hivatalos értesítést: marad a 3 milliós támogatás. Úgy döntöttem, a nyilvánossághoz fordulok, hiszen még egyszer hangsúlyozom: az itt zajló munka kihat a magyar irodalom ismertségére a világban - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Rácz Péter író, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Rácz Péter hangsúlyozta: a füredi önkormányzat hosszú évek óta támogatja a Fordítóház működését, sőt jelentős összeggel hozzájárult a mozgáskorlátozott irodalmárok fogadására alkalmas, a régióban kuriózumnak számító kis ház tavalyi felújításához is. Civilek is rendszeresen támogatják a Fordítóházat és tíz éven át szinte példátlan módon egy magánszponzor is jelentős összeggel járult hozzá a költségek finanszírozásához.
- Eljött az idő, hogy az állam jobban besegítsen, meglátásom szerint nem hagyhat magára egy ilyen országos kulturális érdeket kiszolgáló tevékenységet. December 5-én várhatóan fogad az államtitkár, igyekszem majd nagyon konstruktív lenni. Szorít az idő, de még hiszek benne, hogy nem kell bezárni a Fordítóházat - tette hozzá Rácz Péter.

 

A Magyar Fordítóház immár tizenöt éve a hazai irodalom egyik kedvelt és fontos helyszíne, évente ötven műfordító dolgozik itt, hogy a magyar szépirodalmi, bölcseleti, társadalomtudományi műveket saját nyelvükre fordítsák. Évente hetvenen vesznek részt a különböző szemináriumokon, és a Balassi Intézettel együttműködve műfordítóképzés is zajlik itt. Az elmúlt években több magyar könyv fordítása készült a füredi házban. A villát tulajdonosa Lipták Gábor író a nyolcvanas években a Művészeti Alapnak adományozta, azzal a megkötéssel, hogy azt irodalmi célra lehet csak használni. A Lipták Villát, amely Közép-Kelet-Európa első fordítóháza, 2021-ig a Magyar Fordítóház Alapítvány kapta használatba.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?