Rodin Füreden

2013.01.04/Egy igazi klasszikusz, Auguste Rodin kiállítása a Vaszary Villában. A Szépművészeti Múzeumtól érkező szobrok, köztük a botrányt kavart, híres Érckor most először láthatók együtt a fővárosi galérián kívül. A grafikák és rajzok mellett a művész kultúrtörténeti értékű levelezése is látható a Villában.

 

A Szépművészeti Múzeum 1906-ban történt megnyitása előtti években a múzeum gyűjteményeinek a kialakítására felhatalmazott szakértő stáb nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az új intézmény európai rangú műtárgyanyaggal álljon a nemzetközi közvélemény elé. Az ekkor megvalósított vásárlások közül fontosságában és nagyságrendjében is kiemelkedik a modern kor egyik legrangosabb szobrásza, Auguste Rodin öt szobrának a megszerzése, amelyeket közvetlenül az akkor már széles körben igen elismert művésztől vettek meg. (A képen Rodin saját műtermében.)

Képek a megnyitóról itt.

A Rodin tárlat hanganyagokkal és videókkal együtt megtalálható a Balatonfüred nevű okostelefon alkalmazásban. A modern audioguide tartalmas információkat ad a műtárgyakról és a művészről.

Az 1901-ben véghezvitt vásárlás kezdeményezője és lebonyolítója a párizsi világkiállításon hivatalos kiküldetésben lévő kiváló muzeológus, Térey Gábor volt. A szobrászhoz írt leveleit a párizsi Rodin Múzeum archívuma megőrizte. Ezek alapján, valamint a Szépművészeti Múzeum irattárában őrzött, eddig publikálatlan dokumentumok révén a műtárgyvásárlás lépésről lépésre végig követhető. Az anyagot később az 1968-ban megvásárolt A csók című szobor egészítette ki. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő valamennyi Rodin-szobor egyszerre a múzeumon kívül még sohasem volt kiállítva. A füredi tárlaton nemcsak a szobrok valamint néhány metszet és grafika, hanem a kiemelkedő történeti értékű levelezés is látható lesz.

A Szépművészeti Múzeum tulajdonába került szobrok legújabb technikai analízise segített abban, hogy a lehető legtöbb részlet kiderülhessen egy-egy alkotás elkészítésének a körülményeiről. Az érckor című gipszszobor röntgenfelvételei például kimutatták: igen különleges és ritka technikai eljárással készült öntvényről van szó. A Vaszary Villában is helyet kapó alkotás egyediségét a kiemelkedő minőségű patinázás is emeli, ezzel beigazolódott, hogy a mű az életműben megkülönböztetett helyet foglal el. Sikerült felkutatni egy felbecsülhetetlen értékű dokumentumot is, amelyet mindeddig eltűntnek hittek. Térey és Rodin levelezésében említés történik arról, hogy a magyar muzeológus javaslatára a szobrász egy nagyméretű dedikált fotót küldött Az örök tavasz című művéről az akkori kultuszminiszternek, Wlassics Gyulának, hogy ezzel felkeltsék az érdeklődését a szobor iránt, és rávehető legyen annak megvásárlására. A fotót a miniszter egyik késői leszármazottja megőrizte, így az most a kiállítás része lehet.

A kiállítás június 23-áig látogatható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?