Örömzenélünk, ez minden

2013.04.10/Huszonöt éves az autentikus népzenétől induló, a különböző feldolgozások révén viszont az ország egyik legnépszerűbb formációjává előlépő Csík zenekar. Egyszerűen jó zenélni, ez éltet minket - válaszolta kérdésünkre a Pünkösdi Tavaszi Fesztiválon fellépő együttes alapítója, Csík János.

 

Csík János 2002-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, amely csaknem kettétörte a Csík zenekar karrierjét. Közel másfél évig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán képes lesz-e még zenélni. Szinte újra kellett tanulnia a hegedülést és újra életre kellett keltenie a zenekart. Csík Jánossal még márciusban, a rendkívüli hóhelyzet miatt elmaradt koncertjük előtt beszélgettünk.

„A zenésztársaim szeretete, embersége indította újra a zenekart, innen eredeztethetők a mostani sikereink. Már gyerekkoromban néptáncos voltam, minden családi rendezvényen népdalokat énekelt a rokonság, innen az eredet. De ez nem azt jelenti, hogy kimaradtam volna a körülöttem zajló világból, szívesen hallgattam úgynevezett könnyű zenét is. A kezdetektől fogva az örömzenélés volt a célunk, és ez máig megmaradt, mert egyszerűen jó zenélni.”

„Néha előfordul, hogy a koncerten a kezdés előtti pillanatban még csak én tudom, mi lesz a következő szám, mert fejben folyamatosan szerkesztem a műsorunkat. Mindig figyelem a közönség reakcióját, figyelem a hangulatok alakulását. Az biztos, hogy a füredi koncert egyfajta összegzés lesz, hiszen 25 éves a zenekar és sok olyan történetünk van, amit érdemes elzenélni. Lesznek régi szép dallamok, lesz tehát népzene és lesznek feldolgozások is. Igyekszünk minden igénynek megfelelni, jókedvű estére készülünk, az a lényeg, hogy senki se csalódjon, mert a zenének örömöt, energiát kell adnia.”

„Még 2001-ben történt, hogy egy koncerten eljátszottunk egy autentikus erdélyi, mezőségi dallamot, úgy, ahogy a régi öregek, majd ugyanazt szving ritmusban egy jazz zenekarral kiegészülve. Régi elképzelésem volt ez. A dal egyébként A kor falára című lemezünkön meg is jelent. Ez volt az első ilyesfajta próbálkozásunk, hegedűsünk Szabó Attila el is vitte a feldolgozásunkat barátjának, Lovasi Andrásnak, aki rögvest felvette a Kispál és a borz aktuális műsorába a nótát. Innen indult minden. Eleinte nagy volt az izgalom, nagy volt bennem a félelem, miként fogadja majd ezt a közönség. Azóta sok közös produkciónk volt különböző előadókkal, mindegyik alapja a kölcsönös tisztelet, és az, hogy szeretjük egymás zenéjét.”

„Az igazi, eredeti szándék az volt, hogy a magyar népzene letisztult dallamait és az általa közölt gyönyörű szóképekbe foglalt mondanivalót megszólaltassuk. Ma már viszont a feldolgozások nélkül nem léteznénk, talán még koncertjeink sem lennének, ezt el kellett fogadnunk. A feldolgozások révén azonban sok emberhez jut el a népzene, ami azért fontos, mert a szerelemről, a halálról, a lemondásról, az örömről, vagyis az életről nagyon letisztultan szólnak ezek a dallamok. Izgalmas, ahogy az akusztikus hangszereken, a hegedűn megszólal, mondjuk a blues vagyis az amerikai népzene és aztán a mi népzenénk. Gyönyörűen összeolvadnak egymással. Szeretünk zenélni, ez minden.”

A Csík zenekar május 20-án, hétfőn, este hét órakor ad koncertet az Anna Grand Hotelben.

Jegyelővétel a koncertre itt.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?