Petőfi blues

2013.04.09/A hazai zenei élet egyik legizgalmasabb produkciója a Pünkösdi Tavaszi Fesztiválon (május 17-20). A forradalmár költő versei rock and rollban. Petőfi Sándor sorai elemi erővel, ellentmondást nem tűrő, szívből jövő muzsikával. Ferenczi Györggyel beszélgettünk.

 

- Nagyon várjuk a füredi bulit, imádom Petőfi megalkuvást, kompromisszumot nem tűrő, villámcsapás szerű energiával zúduló verseit énekelni. Ezek a versek megváltoztatták az életemet, 44 éves múltam s Petőfi által jöttem rá a létezés igazi intenzitására. Teljesen új formát kellett megtalálnom ahhoz, hogy ezek a versek a zeném által megszólaljanak. Mára terjedelmes repertoárunk van Petőfi verseiből, de innen indulva megzenésítettünk más magyar költők verseit is - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Ferenczi György, aki hozzá tette: minden koncerten kicsit másképp játsszák a verseket és változtatnak a műsoron, így Füreden is meglepetéssel készülnek.

A korábban lemezen is megjelent Petőfi verseket Gryllus Dániel ösztönzésére zenésítette meg Ferenczi György és zenekara. Szeptember végén, Kaszárnya, Négy ökrös szekér, Pató Pál úr, Falu végén kurta kocsma – csak néhány a várhatóan elhangzó versek közül. Sodró lendületű koncert, amely révén diákok és szüleik, fiatalok és idősek vették kezükbe újra Petőfi verseit.
A szájharmonikán és hegedűn is játszó zenész szerint nem volt kérdés, hogy a költő forradalmi hevületű hangvétele és a szintén forradalmi rock and roll összeillenek.
( Petőfi Sándor: Ki vagyok én? - videó a képre kattintva.)

- Én blues zenész vagyok, előbb jutott el hozzám Jimi Hendrix, mint a népzene. De ezzel semmi baj nincs, nagy kört mentem eddig az életemben, mára összeértek bennem ezek a zenei világok. Petőfi kompromisszum képtelen ember volt, összeveszett mindenkivel, szókimondó, öntörvényű, nyíltszívű gondolkodóként élt és írt, ma alig van ilyen. Nem körül írja a dolgokat, hanem egyenesen a szemünkbe mondja, ráadásul szép magyar mondatokban. Ez engem lenyűgöz. A muzsikában is áttörést hozó rock and roll ezért jól hangzik vele, olyan mintha együtt születtek volna: szöveg és zene. Gyanítom, ha Petőfi ma élne, ő is Hendrixet hallgatna – így Ferenczi György.

Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros a Rackajam formációval május 18-án, szombaton, 19 órakor lép színpadra a Kisfaludy Galériában.
A Pünkösdi Tavaszi Fesztivál részletes programja itt.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?