Felújították a Lóczy-barlangot

2013.04.23/A kiemelten védett, közkedvelt turisztikai célpontként is funkcionáló Lóczy-barlang új, denevérbarát bejárati ajtót kapott, felújították a világítási rendszerét és a járófelületeket, kicserélték a tájékoztató táblákat, és kőzetstabilizálást is végeztek. A beruházás 8 millió forintba került.

 

Az élettelen természeti értékek védelmére 128 millió forintot nyert pályázati úton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, ebből összesen huszonnégy helyszínen, köztük a Lóczy-barlangban végeztek különböző felújításokat 2011-13 között. A Lóczy-barlang megújítására összesen nyolcmillió forintot költöttek.

- Soha ennyi forrás nem állt rendelkezésünkre erre a célra. Fontos természetvédelmi rekonstrukciókat végeztünk el, egyebek mellett megtisztítottuk a Káli-medence kőtengereit, felújítottuk a tapolcai tavasbarlangot és a Csodabogyós barlangot. A Lóczy-barlanghoz például évtizedek óta nem nyúltunk hozzá, nagyon esedékes volt a felújítás. Abban bízunk, hogy ezentúl még több látogató nézi meg ezt a különleges barlangot – fogalmazott Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója az Arácsi Népházban tartott sajtótájékoztatón.

- Ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól látható legyen a kőzetek természetes rétegződése, ez mindenképpen különlegessé teszi a Lóczy-barlangot, mint ahogy az itt látható úgynevezett tűzkőgumók is - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Korbély Barnabás, a Bakony-Balaton Geopark csoportvezetője, akitől megtudtuk, évente átlagosan 15 ezer látogatója van a barlangnak.


A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a kialakulás körülményeire. A 120 méter hosszú és 19 méter mély, sajátos klímájú fokozottan védett barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?