Megnyílt a könyvhét

2013.06.07/Egyfajta új barbarizmus korában élünk. Minden egyes új könyv megjelenése azonban csapás erre az új barbarizmusra. Egy talpalatnyi területet, földet foglal vissza az emberi kultúra számára, minden kötet. Balatonfüred az egyik fontos városa a kultúra megmaradásáért való küzdelemnek.

 

Szőcs Géza költő, kormánybiztos e szavakkal nyitotta meg a városban több napon át zajló Ünnepi Könyvhetet.

- Sokszor jósolták már a Gutenberg galaxis végét, most is ennek a nehéz hadviselésnek a kellős közepén vagyunk. De még mindig vannak könyvek és még mindig olvasunk. Itt tartom a kezemben a Jókai Mór szerkesztette, az Osztrák-Magyar Monarchiáról szóló tizenkét kötetes művet. Ez több mint száz évvel ezelőtt készült, most újra kiadták. Itt tartunk, hogy kiadjuk ugyanazt, ami száz-százötven évvel ezelőtt már megjelent. Kevés szebb könyvet láttam ennél a kötetnél – fogalmazott a Vaszary Villában tartott megnyitón a költő.

Az ünnepélyes megnyitó után bemutatták Carbonaro: Ha polip szuszog Kolozsvárott, azaz Szőcs Géza Sziveri-beszélgetőkönyvét.
- Szőcs Géza jellemzően könyvműveket alkot, kötetei egyfajta szintézisre törekszenek, nemcsak irodalom ez, hanem tipográfia is, a Sziveri- beszélgetőkönyve is ilyen – mondta Géczi János költő, aki népes plénum előtt beszélgetett a szerzővel.

A könyv Sziveri Jánost, az 1990-ben fiatalon elhunyt karizmatikus költőt idézi meg, versek, levelezések és szubjektív Erdély-történetek révén, amiket a már nagybeteg költőbarátnak mesélt el Szőcs Géza. Az esten részt vett Sziveri János özvegye is.

A megnyitón Hári Lenke alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket Figula János pedig marimbán játszott.

A könyvhét programjai folytatódnak. Részletek itt.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?