Mediterrán szellem és tiszta formák

2013.09.04/A Novecento olasz képzőművészeti egyesület művészeinek és a hatásukra formálódott úgynevezett római iskola magyar alkotóinak közös kiállítása nyílik meg a Vaszary Villában. A jobbára neoklasszicista művek között láthatók lesznek Gino Severini festményi illetve Aba-Novák Vilmos alkotása is.

 

A két világháború közötti időszak hazai művészeti életének egyik kiemelkedő eseménye volt a Műcsarnokban 1936-ban megrendezett modern olasz művészeti kiállítás. A szokatlanul nagyszámú, több mint hatszáz tárgyból álló kiállítási anyag átfogó ívet, változatos képet adott a korszak olaszországi képzőművészetéről. A tárlat legmaradandóbb vonzata az volt, hogy a viszonylag nagyszámú műtárgyanyagból a Szépművészeti Múzeum modern gyűjteménye 8 festményt, 3 szobrot és 5 rajzot illetve grafikát őrizhetett meg. Egy részüket az állam vagy a múzeum maga vásárolta meg, mások utólag kerültek a múzeum gyűjteményébe. A kiállítás és a kor olasz művészetének egyik reprezentánsa, Gino Severini feleségéről készített portréját például az olasz kormány ajándékozta az intézménynek.

A kiállításról a múzeum gyűjteményébe kerülő művek a korszak olasz művészetének legfontosabb csoportjait és stílusirányait képviselik, amelyeket a kortársak összefoglaló néven a 20. század olasz megfelelőjéről „Novecento”-ként emlegettek. A mediterrán szellem felidézését, a tiszta formai értékek előtérbe helyezését reprezentáló művek láthatók most a Vaszary Villában, amely közül kiemelkedő jelentőségű Gino Severini három festménye. A kor másik meghatározó képviselőjétől, Carlo Carràtól egy önarckép, Felice Casoratitól pedig egy érzékien komponált csendélet látható. A festmény anyagot szobrok, valamint a kor legjelentősebb olasz női művésze, Renata Cuneo akt rajza és egy négy darabból álló grafikai válogatás egészíti ki.

A füredi kiállítás alkalmat kínál arra is, hogy az olaszországi fejlemények itthoni közvetlen befolyását is érzékeltesse. A Magyar Nemzeti Galéria kilenc festményt és egy szobrot kölcsönöz erre az alkalomra azoknak a magyarországi alkotóknak a műveiből, akik a római Collegium Hungaricum ösztöndíjasaiként hosszabb időt töltöttek az olasz fővárosban, és az ottani tapasztalatok döntő hatással voltak művészetük alakulására. Így az úgynevezett római iskola alkotóinak: Aba-Novák Vilmos, Borbereki Kovács Zoltán, Heintz Henrik, Medveczky Jenő, Molnár-C. Pál, Szőnyi István művei is láthatók a tárlaton, amely a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vaszary Villa együttműködésével valósult meg.

A Róma–Budapest A Novecento művészei Magyarországon című tárlat szeptember 6-án, pénteken 18. órakor nyílik meg a Vaszary Villában.

A tárlat a magyar-olasz kulturális évad részeként megrendezendő Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyhez kapcsolódik. A rendezvény részletes programja itt.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?