Olasz hatás alatt

2013.09.07/Egy drámai pillanat lenyomata ez a tárlat, itt szembesülhetünk azzal, egy múltbeli kiállítás mennyi jót eredményezett. A Novecento olasz képzőművészeti egyesület alkotásai mellett itt vannak a kor legjobb magyar festőinek munkái is - mondta dr. Szörényi László a Vaszary Villában nyílt kiállítás megnyitóján.

 

- 1936-ban volt Magyarországon egy jelentős, modern olasz művészeti kiállítás. A tárlat anyagának egy részét megőrizhette a Szépművészeti Múzeum, sőt hatására az akkori legjobb hazai alkotók: Aba-Novák Vilmos, Borbereki Kovács Zoltán, Heintz Henrik, Medveczky Jenő, Molnár-C. Pál, Szőnyi István a római Collegium Hungaricum ösztöndíjasaiként hosszabb időt tölthettek az olasz fővárosban, létrejött az úgynevezett római iskola. Egy érdekes válogatás ez, egészen ritka, hogy egy kiállításnak ilyen nagy kulturális hozadéka legyen - fogalmazott a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny keretében megrendezett kiállítás megnyitóján Szörényi László az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Novecento a Vaszary Villában

- Balatonfüred fent van Európa kulturális térképén. A költőverseny és ezek a kiállítások egyfajta kulturális kalandok. A kultúra és a turizmus kéz a kézben jár, az ilyen programoknak komoly gazdaságképző erejük is van - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár, a két kiállítás pénteki megnyitóján. Hangsúlyozta: a magyar-olasz kulturális évadban az olasz művészek bemutatkozása után Rómában, Firenzében nyílnak majd magyar művészek kiállításai.

A Vaszary Villában a Novecento művészei Magyarországon című kiállítás mellett Salvatore Quasimodo két kortársának Piero Gauli-nak és Aligi Sassu-nak nyílt kiállítása. Az olasz képzőművészek munkáit bemutató tárlatot Franco Cajani költő, irodalomtörténész nyitotta meg. A kiállításon Piero Gauli 1974-ben Magyarországon tett látogatása idején alkotott akvarelljei, valamint Aligi Sassu 30 litográfiából álló gyűjteménye látható.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?