A víz, a fény és a Nap - Fotókiállítás

2014.11.29/Fény és víz. Szakrális és mindennapi. Az állandóság és a folytonos változás képei. Rácsodálkozás a környezetre. Korzenszky Richárd bencés szerzetes tárlata a Vaszary Galériában.

 

Az elmúlt évtizedben készült a fény árnyalataival játszó felvételek illetve a hetvenes-nyolcvanas években rögzített életképek. Mintegy harmincezer fotóból válogatták ki azt a pár tucat képet, amelyek Korzenszky Richárd fotókiállításán láthatók.

- Utánozhatatlan látásmóddal mutatják meg a világot ezek a fényképek. A lüktető élet színei, a felkelő Nap reménytelisége, a gyertyalángok játéka, az ég és a víz kékjei, a levegő vibrálása látható a képeken. Tiszta és szenvedélyes életerőt sugároznak, miközben egyértelműsítik: előttünk is volt élet és utánunk is lesz – jellemezte a tárlatot P. Baracskai Erika tanár, mentálhigiénés szakember.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Korzenszky Richárd kiállítása

- Állandóság és változás. Úgy tűnik, hogy mindig ugyanazt fotózom, aztán újra és újra rácsodálkozom, hogy mégis minden más. Mindannyiunk számára adott a lehetőség, hogy megnyíljon nekünk ez a csodálatos világ, amely körülvesz minket. Számomra életforma a fotózás – így vallott a megnyitón maga a szerző, Korzenszky Richárd, aki hozzátette: bár húsz éve él Tihanyban, nem tartja magát balatoni embernek, de abban biztos, hogy itt van otthon.

A Tihanyi Apátság perjeléről kiderült, még gyerekkorában, 1955-ben kapta ajándékba az első fényképezőgépét, azóta viszont töretlen lelkesedéssel fotózik. Rengeteg felvételt készít, aztán a több ezer kocka közül választja ki azt a párat, amelyek túlmutatnak az általuk ábrázolt világon.

A megnyitón Bóka István polgármester 73. születésnapja alkalmából köszöntötte az alkotót, akit a térség meghatározó szellemi erejének nevezett.
- Két évtizede él Tihanyban Richárd atya, mindannyiunknak mintául szolgál az, ahogy megújította az apátságot illetve környezetét és szellemi, kulturális központtá tette a települést - mondta Bóka István.

A kiállításmegnyitó után bemutatták a szerző, Amikor felkel a Nap - Így látom Tihanyt című fotóalbumát is. Kratochwill Mimi művészettörténész, a kötet szerkesztője úgy fogalmazott, hogy boldogságot sugároznak a könyvben látható felvételek, amelyek mindegyike olyan, mint egy imádság.

A tárlat január 4-ig látogatható a galériában, Korzenszky Richárd kötete pedig megvásárolható a Vaszary Könyvesboltban.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?