Jókai barátai - XXV. Jókai Napok

2016.04.29/A kultúra melletti kiállás és valamiféle szembenállás, hogy itt vagyunk. A mai kor kulturális analfabétizmusa, a világméretű elhülyülés fenyegeti Jókait, és a könyvekben lévő teljes szellemi vagyonunkat – e szavakkal nyitotta meg a 25. Jókai Napokat Szőcs Géza költő.

- Sokan úgy gondolják, hogy nincs már szükségünk Jókaira, korunk gyermekének hőse már nem a Kőszívű ember fiai, generációk gondolják, hogy haszontalan stílusirányzat a romantika. De a romantika az emberi lélek egyik évszaka, és mint ilyen, örökkévaló. Óvni kell a könyveket, mert gazdagítják a személyiségünket, bennük van mindannyiunk szellemi vagyona. Ezért fontos a Jókai Napok, meg kell menteni a könyveket a következő generációk számára, nekünk Jókai barátainak – fogalmazott Jókai egykori villájának udvarán tartott ünnepi beszédében Szőcs Géza költő, miniszterelnöki tanácsadó.

Fotógalériáért katt a kis képre.

Jókai Napok megnyitó

A nagy írónak állít emléket immár több, mint húsz éve a rendezvénysorozat, amely egyben Füred egyik emblematikus eseménye. Jókai szerves része a város mindennapjainak - mondta Hári Lenke alpolgármester.
A megnyitó után az érdeklődők megnézhették a megújult Jókai-villát, amely ezentúl új enteriőrrel várja a látogatókat. Részletek itt.

A Jókai Napok könyvbemutatóval folytatódtak, Praznovszky Mihály irodalomtörténész, mutatta be a maga sajátos stílusában a legfrissebb Jókai-napi kis könyvet. A nosztalgiázást kedvelők reformkori sétán vehettek részt, az esti gálaesten bemutatkozott a rendezvény díszvendége: Vác városa, amellyel kulturális partnerséget kötött Füred.

Szombaton a Koloska-völgyben az elmaradhatatlan Jókai-bableves főzőversenyt rendezték meg ragyogó napsütésben. A rendezvény záró napján, szintén a Koloska-völgyben, Jókai Majális volt gyermekprogramokkal.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?