Vitorlát bontottak - Évadnyitó vitorlásverseny

2016.05.07/A Kishamis fedélzetén felvonták a nemzeti lobogót és a legénység megkoszorúzta a tavat - ezzel kezdetét vette az idei vitorlázási szezon. Százhatvan hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny. A balatoni hajózás két korelnökét a Helkát és a Kelént is megünnepelték.

A Vitorlabontó ünnepség hagyományaihoz hűen idén is a hazai vitorlássport legendás hajójáról, a 120 éves Kishamisról koszorúzták meg a Balatont.
Az ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte: a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a sportágban elért sikereket foglalta össze.

A vitorlásévadot Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára nyitotta meg, aki a sportág elmúlt időszakban elért eredményeit méltatta, külön kiemelve, hogy a riói olimpián a vitorlássport - a szörfösökkel együtt - öt indulóval büszkélkedhet.

Fotógalériáért katt a kis képre.

Vitorlabontó

Rendhagyó módon ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt. két korelnök hajóját, a 125 éves Helkát és Kelént is megünnepelték a füredi mólón.

- A balatoni hajóflotta e két gyönyörű nosztalgiahajója egyedi látványt és élményt kínál az ide érkező vendégeknek. A hajók történelmük és a jelenük révén is szorosan kapcsolódnak a városhoz - fogalmazott Bóka István polgármester.
Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az idén 170. hajózási szezonját ünneplő BAHART kiemelt figyelmet fordított a két nosztalgiahajóra, amelyek megújulva vágnak neki a szezonnak.

Az eseményt ünnepélyes tortavágás zárta, majd a közönség sétahajózásra indulhatott a Helka fedélzetén, a kikötőben maradt Kelén pedig a reformkori kávéházat idéző újragondolt belső terével várta az érdeklődőket.

A beszédek után a szezont hivatalosan is megnyitották, majd délben a móló előtti vízfelületen, 160 hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny.

Az első balatoni vitorlabontót 1935. június 9-én rendezték. Az ünnepségnek is fontos szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, hiszen a vitorlás évad március végétől november közepéig tart.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?