Művészeti fesztivál a Pünkösd jegyében

2016.05.10/Színházi előadások, kiállítások, zene és tánc a 14. Balatonfüredi Művészeti Fesztiválon. Csukás István, Sasvári Sándor és Tokody Ilona a fellépők között. A műfaji sokszínűség mellett ezúttal a gyermekprogramok és a közösségformálás is külön hangsúlyt kapnak.

- Tavaly rendeztük meg először Pünkösdkor a fesztivált, ami olyan nagy sikert aratott, hogy idén is az ünnepkörhöz kapcsolódik a rendezvénysorozat. Elsődleges célközönségünk a családok, több olyan programunk van, amelyek a hosszú hétvégére ide érkezőknek kínálnak különböző alternatívákat. A fesztivállal egy időben rendezik meg a veterán autók szépségversenyét is a Tagore sétányon, ez nem véletlen, a két rendezvény erősíti egymást - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Kéri Kitty, a fesztivált szervező Kisfaludy Színház művészeti vezetője.

A négynapos kulturális fesztiválon több különleges program közül választhatnak az érdeklődők.
Kezdésként Csukás István író, költő, korunk egyik legnagyobb mesélője tart rendhagyó irodalomórát a Kisfaludy Galériában, ahol aztán Sajdik Ferenc grafikái által meg is elevenednek a szerző mesehősei Mirr-murrtól, Pom Pom-on át, Süsü a sárkányig. A Kossuth-díjas grafikusművész életművéből nyíló kiállítás egy hónapon át lesz látogatható.

Másnap, szombaton is folytatódnak a szokásostól eltérő programok. Az Inversedance - Fodor Zoltán Társulata, korábban sosem látott módon, táncszínházi előadásban viszi színpadra Fekete István mesealakját, Vuk-ot. A Vaszary Villában délután két különleges alkotó Albrecht Dürer és Jovánovics György kiállításait ezúttal egy színész (Szalma Tamás) és egy művészettörténész (Bodnár Szilvia) társaságában járhatjuk körbe. Érdekesnek ígérkezik a két, egymástól várhatóan teljesen eltérő szempontú művészeti megközelítés.
Este Kéri Kitty és Figula János tesz arról, hogy a jazz, az irodalom és a bor szerethető hármasával nyugtázhassuk a napot. Újdonság, hogy Kéri Kitty ezúttal énekelni is fog.

- Pünkösd szellemében a zöldág-járás népi hagyományt is felélesztjük a magunk sajátos módján, az a célunk, hogy a különböző műfajú kulturális rendezvények megmutatása mellett közösségformáló szerepe is legyen a fesztiválnak. Különböző korosztályoknak kínáljuk a programjainkat, különlegesnek ígérkezik Sasvári Sándor és Sáfár Mónika főszereplésével a Mária evangéliuma és kuriózumnak számít Inversedance - Fodor Zoltán Társulatának táncszínházi előadása, amely nemzetközi színpadokon is komoly sikert ért el. Egyedülálló előadást ígérhetek, amelyre a fővárosban is alig lehet jegyet kapni - tette hozzá Kéri Kitty.

A Balatonfüredi Művészeti Fesztivál részletes programja itt.

A vasárnapi programok a Pünkösd szellemében zajlanak. Népi játékok és hagyományőrző kézműves foglalkozások várják a gyermekeket az Arácsi Népházban. Frank Róbert pszichológus, az Egészséges Balatonfüred program vezetője és Vastag Richárd aranysarkantyús táncos először elméletben járja körül a néptánc és az egészséges életmód közötti kapcsolatot, este azonban már Pünkösdi csűrdöngölő címmel koncert és táncház lesz.
Hétfőn a népi hagyomány jegyében batyus piknikre indulhatunk ismeretlen ismerősökkel a Koloska völgybe.

A komolyzene kedvelői Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, Muskát András operaénekes és a Mendelssohn Kamarazenekar Mozart estjét hallgathatják meg az Anna Grand Hotel dísztermében. A fesztivált pedig a Mária evangéliuma című Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi szerzőhármas jegyezte mű zárja. Sáfár Mónika és Sasvári Sándor főszereplésével ezúttal a rockopera oratórikus változata lesz látható a Piros templomban.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?