Szelíd humorú klasszikusok

2016.05.13/Sajdik Ferencnek, a szellemes és szabad rajzok készítőjének nyílt kiállítása a Kisfaludy Galériában. Úgy rajzol, ahogy a varázsló felemeli az ujját - mondta Csukás István.

A kiállítás előtt Csukás István tartott rendhagyó irodalomórát, amelyen többek között kiderült: eredetileg hegedűművésznek készült, mesehőseinek neve láttán pedig ideggyógyász barátja tudakolta, hogyan jutnak eszébe ilyenek. A Kossuth-díjas írónak Pom Pom a kedvenc figurája, mert senki nem tudja megmondani róla valójában micsoda, legkedvesebb könyve pedig a Keménykalap és Krumpliorr, amelynek fagylaltárusa, Bagaméri, valóban létezett, méghozzá szülővárosában, Kisújszálláson.
- Most már csak úgy tudom elképzelni a mesefiguráimat, ahogy Sajdik Ferenc megrajzolta őket - mondta az író, aki többször elismételte a nap mottóját: aki olvas, annak ész van a fejében, aki nem olvas, annak fejében szilvalekvár van.

Fotógalériáért katt a kis képre.

Csukás és Sajdik

Az író nyitotta meg Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikusművész életművét bemutató kiállítását is, amelyen egyebek mellett a szerző mesehősei Mirr-murrtól, Pom Pom-on át, Süsü a sárkányig is láthatók.
A zsúfolásig telt galériában Csukás István úgy vélekedett: Sajdik egy igazi varázsló, rajzai mesélnek, nincs hozzá hasonló művész.
- A gyermekek képzeletével képes versenyre kelni, ami ugye végtelen. Szelíd humor jellemzi munkáit. Keveri a valóságot a csodával, mi pedig boldogan hagyjuk magunkat elcsábítani.

Hári Lenke alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, Balatonfüred ebben az évben Váccal kötött kulturális együttműködést, így láthatók egy hónapon át a városban Sajdik Ferenc rajzai. A grafikák vidám és pontos világlátásuk révén egyfajta tájékozódási pontok - fogalmazott Hári Lenke.

A megnyitó után a két szerző hosszan dedikálta közös könyveiket.

A rendezvénnyel útjára indult a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál. További programok itt.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?