Hegedűvel versenyeztek

2016.07.20/Népzenei prímásversenyt hirdetett a város a Hagyományok Házával közösen. Tizenegy hegedűs zenélt a fődíjért, majd adott gálakoncertet a Gyógy téren. Erdélyi hegedűsé a fődíj.

Negyedik éve kapcsolódik prímásverseny az Anna-bálhoz, kétévenként kapnak felváltva lehetőséget a cigányprímások és a táncházas zenészek. Idén 11 népzenei prímás mérte össze tudását, mindannyian autentikus népzenét játszó, a táncház mozgalomban tevékenykedő, 35 év alatti muzsikusok, akik mögött jobbára azért már komoly színpadi rutin is áll.

A versenyzőknek egy kötelező és egy szabadon választott számot kellett előadnia, egy állandó zenekar kíséretében a Kisfaludy Galériában rendezett nyilvános színpadi versenyen. Kötelező anyagként Kalotaszeg és a Felső-Tisza-vidék zenei örökségét kellett megszólaltatniuk a hegedűsöknek, a szabadon választott versenyszám bármely Kárpát-medencei tájegységről származhatott.
Segített a hegedűsöknek, hogy nemcsak a zsűrinek kellett játszaniuk, mind a két nap szépszámú közönség hallgatta a produkciókat, néhányan még táncra is perdültek.

Képgaléria. Katt a kis képre.

Népzenei prímásverseny

- Nagy presztízse van a versenynek, ez látszott is mindenki játékán. Kiegyenlített a mezőny, mindenki nagyszerű zenész, apróságok döntenek majd. Bár van színpadi rutinom, az nem egy szokványos helyzet, hogy négy zsűritag árgus szemmel figyeli, hogyan játszom. A kötelező zeneszámoknál izgultam is sajnos - válaszolta kérdésünkre a Szegedről érkező, de már a Zeneakadémián tanuló Nagy Albert, aki a galéria előtt sétálva, a fák között hegedülve igyekezett legyőzni lámpalázát.

A népzenészek teljesítményét a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásaiból álló szakmai zsűri: Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Gombai Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűtanára, Lakatos Róbert, a Művészetek Magistere és Vizeli Balázs Kossuth-díjas népzenész értékelte.

A csíkszentléleki születésű Fazakas Levente nyerte meg a prímásverseny egymillió forintos fődíját. Második helyezett a nagymegyeri Cseh Tamás lett, míg a harmadik a díjat a Budakesziről érkező Danhauser Pálnak ítélte a zsűri.
A különdíjat, Rácz Pál hangszerkészítő mester által felajánlott cseh manufaktúrában készült, közel 150 éves hegedűt az óbecsei Cseszák Zsombor kapta. A Hagyományok Háza különdíjait, a jövő májusi Erdélyi Zenésztalálkozóra való meghívást Király Miklós, míg egy 50 ezer forintos kiadványcsomagot ifj. Gelencsér János nyerte.

A díjazottak július 20-án, szerdán este, kilenc órakor gálakoncertet adnak a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. A prímások mellett a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató vetélkedő nyertesei, Busai Bori és Mahovics Tamás, a Haraszti ikrek, ifjabb Ürmös Sándor, Kovács Dániel, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara is fellép.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?