Jövőre megújulhat az Esterházy-kastély

2017.11.16/Elkezdődött a Huray-Honvéd utca sarkán létesítendő egészségügyi központ építése. A magánberuházás közvetetten kapcsolódhat az egykori Esterházy-kastély rehabilitációjához.

A Huray utcát ideiglenesen lezárták a forgalom elől és megkezdődtek az utca alján lévő ingatlanon épülő egészségügyi központ munkálatai. Az eddig parkolóként használt terület beépítésével nem veszít parkoló helyeket a város, az ide építendő mélygarázs egyik szintjét megkapja az önkormányzat.
A beruházás közvetetten kapcsolódik ahhoz a programhoz, melynek keretében megújulhat a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori Esterházy-kastély.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a képviselő-testület a nyár végén döntött arról, hogy az Esterházy-kastély és környékének rehabilitációja érdekében ingatlant cserél. Az Esterházy-kastély a Füredi Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. tulajdonában állt. A cég a Széchenyi 2020 GINOP pályázaton nyert támogatást egy kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítására. A projektet a műemlék épületben nem lehetett volna kivitelezni, így az önkormányzat megállapodott a céggel: a város tulajdonába kerül a régóta áhított műemlék épület, amiért cserébe a Honvéd és Huray utca sarkán lévő területen biztosít helyet a cég beruházásának.

Az Esterházy-kastély rehabilitációjára a város már beadta a pályázatát a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban. A pályázat jelenleg már elbírálás alatt van, a jövő év elején várható eredmény. Nyertes pályázat esetén felújítják a műemléki épületet és annak kertjét is. A 770 millió forintos beruházás a tervek szerint jövő év ősszel kezdődhet el. Látványtervek itt.


Az Esterházy-kastély kétemeletes műemlék épülete 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak rövid ideig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?