Gitárfesztivál: virtuózok és klasszikusok

2011.06.14/Egy héten át gitárfesztivál a városban. Itt lesz az új zseni, akit a hangszer Paganinijének tartanak, a világszerte elismert francia zeneszerző-gitáros és a saját testét hangszerként használó, különleges előadásmódú brazil gitáros. Mustra Eötvös József gitárművésszel, a fesztivál szervezőjével.

 

- Világhírű gitárművészek játszanak majd a fesztiválon, nyugodt lelkiismerettel mondom, hogy a klasszikus gitározás legjobbjai lesznek itt. Koncertet ad az Olaszországból érkező Aniello Desiderio, aki elképesztő könnyedséggel kezeli a hangszert, pedig óriási keze van, az ember első látásra azt hinné, képtelen egyetlen húrt lefogni a gitáron. Igazi virtuóz, sokszínű előadó, a gitár Paganinijének tartják. Ő azon kevesek egyike, aki megteheti, hogy csak a zenélésből éljen. Fellép a nagy sztárnak számító lengyel Marcin Dylla, aki minden lehetséges és lehetetlen gitárversenyt megnyert már. Itt lesz a francia Roland Dynes, akinek egészen különleges előadásmódja van, nagyon szuggesztív a játéka, világhírű zenész. És mindenképpen meg kell hallgatni Celso Machado-t, (képünkön) aki talán a legizgalmasabb előadója lesz a fesztiválnak. Nemcsak azért mert messziről, Brazíliából érkezik, és nemhogy Magyarországon, de még a környékünkön se járt, hanem mert senkivel és semmivel sem összehasonlítható a gitározása. Énekel, gitározik, közben a testét, mint hangszert használja, dobol a mellkasán, a lábán, én még nem láttam ehhez foghatót. Ráadásul igazi brazil népzenét játszik, brazil jazznek is hívják - összegzett Eötvös József, Liszt –díjas gitárművész, a fesztivál szervezője.

Az említetteken kívül koncertet ad Anabel Montesinos (Spanyolország) és Marco Tamayo (Kuba-Ausztria), akik képesek egy gitáron ketten is játszani, (videó alább csatolva), publikum elé lép természetesen Eötvös József is ezúttal saját szerzeményeivel, a fesztivált záró flamenco esten pedig most magyar zenészek a Casi Flamenco és az Ana Cavos Társulat játszik majd. Részletes program itt.

Eötvös József immár hatodik alkalommal rendezi meg a nemzetközi gitárfesztivált Füreden, mint mondta, az idei programot a tavalyi fesztivál büdzséjének a feléből kellett kigazdálkodniuk, ami nem volt egyszerű. A szűkös lehetőségek ellenére is ragaszkodtak a hagyományokhoz, így ezúttal is lesz mesterkurzus, a fellépő zenészek esti koncertjüket követően másnap előadást tartanak, amelyekre bárki beülhet. A Kisfaludy Színpadon minden nap 17-19 óra között fellépési lehetőséget kapnak a fiatal gitárosok, lesz választék bőven, hiszen idén mintegy kilencvenen jelentkeztek a kurzusra.

- Nagyon nehéz manapság szponzorokat, támogatókat találni, még úgy is, hogy jó hírű a fesztivál, hiszen Füred neve az elmúlt évek alatt összenőtt a gitárral, bárhol járok külföldön, mindenütt ismerik, becsülik a fesztivált. Ezért és a személyes kapcsolatok révén sikerült megnyerni az idei fellépőket, akik valóban saját műfajuk legjobbjai. Nagyon sok támogatást adott a város, enélkül nagy bajban lettünk volna – vélekedett Eötvös József.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó videó:

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?