Kitalált zongorák - Tárlat a Vaszary Villában

2011.08.06/Önmagukba visszahajlított zongora billentyűzetek, filckalapácsokból és húrokból alkotott spirálok, díszes kottatartók a falakon. Különleges kiállítás nyílt a Vaszary Villában. Barabás Márton leselejtezett zongorákból és azok alkatrészeiből teremtett új világa költözött be a galériába.

 

„Tanultam zongorázni, beleakadtam ebbe a hangszerbe többször is. Egyszer Kaposváron találtam egy kidobott zongorát, akkor még nem volt kész semmi bennem, hogy a hangszer mechanikájából bármit is csináljak, ez csak később állt össze. A zongora roppant absztrakt tárgy, fantasztikus erejű kifejező eszköz, két-három billentyű képes megidézni az egész hangszert, ami egyben az emberi eszközkészítés egyik csúcsát is megtestesíti. És gondoljunk a billentyűk által intonált zeneiségre, a különös ritmusra, az ellentétekre, és figyeljünk a hangszer anyagára, az elefántcsontra, az ébenfára is. A zongora lehetőséget ad arra, hogy a kép felületén több szólamot képezzek. Mostanában inkább konstrukciókat készítek” – vélekedik maga a művész, aki talált már hangszert lomtalanításkor, erdőszélén behavazva, iskola pincéjében penészedve, de muzsikusoktól is kapott számukra már használhatatlan zongorát.

Barabás Márton a szétszedett zongoráival, szokatlan konstrukcióival új összefüggéseket tár fel. A hangszer eredeti funkciójától elszakadva, a töredezettségből, a hasznavehetetlenségből egy új szellemi és esztétikai tartalmat alkot meg.
A kiállításon a már említett zongoraalkatrészekből készített spirális és csillagformák, a meghajlított klaviatúrák mellett kottatartó gyűjtemény és rézbetétes hangszerész címkék is láthatók.

Barabás Márton 1952-ben született. A Képzőművészeti Főiskola festő szakán végzett, mesterei Kádár György és Kokas Ignác. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A tradicionális olaj/vászon festmények mellett mindig is vonzották a síkból kilépő kompozíciók, a zongoraalkatrész konstrukciók a nyolcvanas évek óta kísérik alkotómunkáját. 1999-ben Munkácsy- díjat kapott.

A Talált és kitalált zongorák című tárlat december végéig tekinthető meg a Vaszary Villában.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?