Hungarikonok a Vaszaryban

2011.10.12/Kodály metronómja, Nagy Imre órája, Faludy botja, Karinthy írógépe, Cziffra György kottáskönyve, Pege Aladár vonója, Barcsay ecsete, Kertész Imre kalapja. Csak néhány, azon tárgyak közül, amelyek a kiemelkedő magyar személyiségek relikviáit bemutató tárlaton láthatók. Metamorfózis a Vaszaryban.

 

Barcsay Jenő, Aba-Novák, Bartók Béla, Victor Vasarely, Darvas Iván, Tolnay Klári, Jancsó Miklós, Makk Károly, Papp László, Károlyi Mihály, Petőfi Sándor, Örkény István – néhány azon nevek közül, melyeknek egy-egy emblematikus tárgyával találkozhat a közönség a sajátos tárlaton. A nyolcvan alkotást bemutató kiállításon több olyan tárgy is szerepel, amelyet először állít ki a magánygyűjtő.

Kárpáti Tamás évtizedeken át gyűjtögette a hírességek használati tárgyait, majd a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészeket kérte fel arra, gondolják tovább a relikviákat, ágyazzák be festménybe, szoborba. A magángyűjteménynek induló kezdeményezés így mára a magyar kultúra, sport és közélet kiválóságainak arcképcsarnoka lett. Az egyedi tárgyakat bemutató alkotásokat a kortárs képzőművészet jeles képviselői mint például Nádler István, Szemethy Imre, Pauer Gyula, efZámbó István, Szotyori László, Tettamanti Béla, Radák Eszter, Barabás Márton készítették.

- Gyerekkorom óta szenvedélyes gyűjtő vagyok. Jelenleg mintegy nyolcvan muzeális tárgy alkotja a gyűjteményt. A hungarikonok értelemszerűen elsősorban a XX. század második felének adják valamiféle lenyomatát, de sikerült már hozzájutnom Petőfi-, Kossuth- vagy Széchenyi relikviákhoz is. Ezek a muzeális tárgyak már önmagukban is igazi ritkaságok, ám a felkért képzőművészek új életet leheltek beléjük, tovább gondolták azokat, s megidézve egykori tulajdonosukat új alkotásokat hoztak létre. Izgalmas, duplán egyedi műtárgyak születtek, melyek révén az értékmegőrzés és az értékteremtés együtt valósul meg – vélekedik a tárlatról Kárpáti Tamás, aki több évtizedes kulturális és sportújságírói ténykedése során riportok, barátságok révén tett szert gyűjteményére.

A hungarikonokkal párhuzamosan a füredi galériában bemutatják a hasonló szellemben fogant gyűjteményt, az Eurikonokat is, amelyek John Lennon, Jiři Menzel, Niki Lauda vagy Tony Curtis személyes tárgyaiból készültek.

Az október 16-án vasárnap, délután öt órakor rendezendő megnyitón Vásáry Tamás zongoraművész, Makk Károly filmrendező és Bródy János zeneszerző is fellép majd, nem véletlenül, hiszen mindhármuknak látható egy-egy szeretett tárgya a kiállításon. A megnyitóról részletek itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Kapcsolódó cikkek:

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?