Főszerepben a nők

2011.10.26/Textilművészet, irodalom és divattervezés együtt. Fehérneműtorzók, százéves csipkéből varrt kreációk, leheletfinom kézelők és legyezők – mindez kortárs és klasszikus irodalmi szerzők szövegeinek társaságában. Zoób Kati, az ország egyik legnevesebb divattervezője kiállítása nyílik a Vaszary Villában.

 

A látványos tárlat a divattervező 150 évet felölelő csipkehagyatékból készült ruhakreációit mutatja be. A csavart, tekert, összetűzött, az egykori csipkékből alkotott új kreációk mögött pedig a modern magyar írók - Krúdytól, Kosztolányin át, egészen Esterházy Péterig- a nőkről, az ágyról vagy éppen a szerelemről írt szövegdarabkái olvashatók. Az arctalan próbababák és a fekete falakra írt szövegek közös pontja a nő, a századforduló egyszerre érzéki és dolgos asszonya, a ruha, az öltözködés, a test. Ez tehát a TeXtúra című tárlat.
Text azaz szöveg. Túra vagyis kirándulás. Textúra: szövet, szövedék, avagy: szerkezet, térbeli elrendeződés. A Textúra című kiállítás sajátos kirándulást kínál az irodalmi szövegek és a szövetek (kézimunkák, csipkék, hímzések) szövedékében. A kapcsolat adja magát, hiszen a kéz munkája nemcsak a szövés, fonás, hímzés, horgolás, hanem maga az írás is. Ahogy a leírt szavak gondolatokká állnak össze, úgy a kézműves tevékenység rekonstruálhatatlan álmok, ábrándozások, gondolatok szövedékében teremt látható tárgyat. E kétféleség, illetve egyféleség összekapcsolásával új értelmezési lehetőséget kínál illetve új harmóniát teremt a kiállítás.

- A régi irodalmi divatlapok szellemiségét szerettem volna a szövet-szöveg kapcsolattal megidézni. Ezekben a kiadványokban a divat és a szépírók művei együtt jelentek meg, sőt egyfajta stíluspárhuzamokat is lehet vonni közöttük. Több kortárs szerző külön erre az alkalomra írt a kiállításhoz szöveget, de voltak olyan szerzők is, akik a már kész műveikből adtak egy-egy részletet. Ez az egymásra hatás teszi igazán izgalmassá a kiállítást, amely megmutatja a nőt, mint az irodalom egyik fő inspirálóját és megmutatja, mint alkotó embert - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Zoób Kati, aki alkotótársával, a grafikus Flohr Jánossal együtt rendezi meg a füredi tárlatát.

A kiállításon szövegeikkel szereplő szerzők: Szép Ernő, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Kaffka Margit, Szabó Magda, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Bertók László, Darvasi László, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Térey János, Tóth Krisztina, Zalán Tibor, Závada Pál.

A tárlat november 12-től lesz látogatható egészen január 1-ig a Vaszary Villában.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Kapcsolódó cikkek:

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?