Fürdőházi kilátások

2011.02.09/Az egykori fürdőház esetleges megépítése kapcsán máris több aggály felmerült. Miként történik majd az áruszállítás, sérül-e a balatoni panoráma, vajon valóban szabadon látogatható lesz-e az épület? A találgatások elkerülése érdekében rákérdeztünk a legfontosabbakra.

 

A honlap fórumán az egykori fürdőház korhű újraépítését a támogatók mellett többen is kritizálták, jelenleg is olvashatók a pro és kontra érvek. A leggyakrabban előforduló aggályokról kérdeztük dr. Bóka István polgármestert illetve Gyetvai Zsoltot, a beruházó cég egyik tulajdonosát.

- Az, hogy az épület miként befolyásolja a balatoni panorámát véleményem szerint is a beruházás egyik legfontosabb kérdése. A Balaton törvény azt írja elő, hogy eredeti állapotában kell újra építeni az épületet, ami meg is valósulna, ez egyben azt is jelenti, hogy a fürdőház helye azonban ésszerű határokon belül változtatható. Azon a véleményen vagyok, hogy a jelenlegi balatoni panoráma megőrzése érdekében a fürdőházat az eredeti helyéhez képest amennyire lehet, el kell tolni az Esterházy strand felé. Így a sétányról való kilátás nem sérülne – válaszolta kérdésünkre Bóka István, aki hangsúlyozta: az önkormányzat nem támogatná a területen vitorlás kikötő létesítését, erre nincs is lehetőség, néhány vitorlás alkalomszerű kikötésében azonban nem lát kivetnivalót.

Fürdőház

Gyetvai Zsolt a balatoni panorámával kapcsolatban elmondta: álláspontja szerint Balatonfüredtől, mint fürdővárostól nem lenne idegen a fürdőház megjelenése, sőt meghatározó jelképe is lehetne a városnak. Véleménye szerint a parttól kétszáz méterre felépítendő épület annyit takarna csak el a kilátásból, mint például az errefelé rendszeresen közlekedő katamarán.
– Ettől függetlenül a fürdőház helyének kijelölése az önkormányzat hatásköre, nekünk ahhoz alkalmazkodni kell. Ha úgy határoznak, hogy a strand irányába el kell tolni az épületet, akkor oda építjük a fürdőházat – vélekedett a beruházó cég tulajdonosa. Gyetvai Zsolt érdeklődésünkre elmondta: a szállóvendégek autóikat az Alba Villa parkolójában helyeznék el, a fürdőházba a hídon keresztül gyalogosan jutnának el. Az áru és csomagszállítást csendes, kis méretű elektromos golfautókkal oldanák meg, a Tagore sétányra nem hajtanának be a teherszállító autók.

– A tervezett negyven szobás szálloda nem számít nagynak. Az ehhez szükséges áruforgalom nem lenne nagyobb a jelenleg is a sétányon lévő vendéglátóhelyek igényénél. A környezetre gyakorolt hatást több szakhatóság is ellenőrzi, számos előírásnak kell megfelelni, ha ezek nem teljesülnek, nem is kaphatunk engedélyt a nyitásra – így Gyetvai Zsolt, aki hangsúlyozta: az, hogy az önkormányzat lenne a többségi tulajdonosa az ingatlannak, garancia arra, hogy az épület nem lesz elzárva a turisták elől, annak jelentős része szabadon látogatható lesz. Ez az érdeke egyébként a beruházó cégnek is, hiszen az épületben kávézó és étterem is helyet kapna, amelyeket nem szeretnének elzárni a látogatók elől. – Egy nagy panoráma teraszt tervezünk a hidegfürdő tetejére, ezt eleve úgy építjük meg, hogy bárki által látogatható legyen, ez a fő funkciója. Újra csak azt tudom mondani a terület jelentős része nem lesz elzárva senki elől sem – mondta végezetül Gyetvai Zsolt.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?