Új kutatóközpont a városban

2011.02.19/Átadták azt a 400 m2 alapterületű kutató-fejlesztő központot, amely a PharmAgora Életminőség Klaszter egyik fontos bázisa lesz. Az egészség- és gyógyszeriparban résztvevő klasztert 2007-ben hozta létre 11 kis- és középvállalkozás azzal a céllal, hogy összefogja az érintett cégek tevékenységét.


Az épületet európai uniós pályázat segítségével hozták létre mintegy 86 millió forintból, ennek felét fedezi a támogatás. A centrum létrehozásában érintett hat klasztertag egy projektcég, a Diemag-C Kft. keretében innovatív humán orvos-diagnosztikai és életminőséget javító eljárásokat dolgoz ki, új mérőrendszerek segítségével. Az épületet az esélyegyenlőséget és a környezetvédelmi irányelveket szem előtt tartva építették meg, geotermikus fűtés lévén földgázt egyáltalán nem használnak.


- Nagyon fontos ez a beruházás, ezzel a teljes programot, amely 2012. szeptemberében zárul, 65 százalékban teljesítettük -mondta Grosz György a klaszter elnöke. Budapestről a kutató-fejlesztő részlegünk költözött most le Balatonfüredre, ahol teljes támogatással fogadtak bennünket -tette hozzá az elnök. Az épületben helyet kapott minden, ami az új orvosi műszerek fejlesztéséhez kell, az elektronikai és számítástechnikai részleg épp úgy, mint a szenzorfejlesztési centrum. Itt fejlesztik tovább a bioszenzoron alapuló immunkémai analitikai mérőrendszert, az inzulinrezisztencia diagnosztikájához szükséges chipeket, a hozzátartozó kiértékelő szoftverrel, de a preklinikai kardiovaszkuláris szoftver- és hardverrendszert is Balatonfüreden fejlesztik. A centrum magasan képzett, kiváló szakembereket foglalkoztat, az induláskor 15 új dolgozó kezdhette meg a munkát, közülük hárman fürediek, öten a szűkebb régióból járnak be a Fürdő utcát elkerülő út mentén felépült központba.

Grosz György elmondta, ez a terület nem kíván sok dolgozót, viszont az a néhány ember, aki itt elhelyezkedett, magas szintű szellemi tőkét képvisel, nekik a legjobbnak kell lenniük a szakmában. Az átadáson dr. Bóka István polgármester örömét fejezte ki, hogy az elkerülő út mellett felépült az első újonnan létrehozott cégbázis, amely ráadásul olyan munkahelyeket teremtett, amelyből eddig kevés volt a városban.
- Tudjuk, hogy ez a 15 munkahely nem túl sok, de elindult valami, amire már lehet építkezni - fogalmazott a polgármester, aki kiemelte, a helyi foglalkoztatásban nagyon fontos az idegenforgalom, a füredi szállodák, amelyek éves munkahelyeket biztosítanak, de a város fejlődése szempontjából fontos új irányokat is keresni. A kutatás-fejlesztés lehet az egyik ilyen kitörési pont, a város harmadik lába, amely helyben tartja a kvalifikált munkaerőt is -mondta köszöntőjében a városvezető.
A Diemag-C kutató-fejlesztő központ után a szomszédos telken is hamarosan építkezés kezdődik, ott két klasztertag  biotechnológiai kutató-fejlesztő labort tervez.

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?