Vizsgálják az orvosi ügyeletet

2011.02.03/Vizsgálat indul a város közvéleményét megrázó kétéves kislány tragikus halálesete ügyében. Egymással párhuzamosan, ám egymástól függetlenül két eljárás is zajlik, amelyekben az orvosi ügyelet működését illetve a gyermek halálával végződő konkrét eset körülményeit igyekeznek tisztázni.

 


A legutóbbi jelentések szerint négy életet követelt az influenza az országban, köztük egy füredi kétéves kislányét. A szülők bejelentést tettek a kistérségi népegészségügyi szervezetnél és kérték a haláleset körülményeinek kivizsgálását, mert véleményük szerint a városi orvosi ügyelet nem járt el kellő körültekintéssel, a kislány túl későn kapott orvosi ellátást.

Ozsvár Zsófiát a fehérvári kórház infektológusát, regionális szakfelügyelő főorvost illetve dr. Hubert Jánost a megyei háziorvosok szakfelügyelő főorvosát kérte fel a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezet (korábban ÁNTSZ) kistérségi intézete, hogy végezzék el a tragikus eset kapcsán a vizsgálatokat.

– A kistérségi háziorvosi szakfelügyelő már lefolytatott egy vizsgálatot, de úgy döntöttünk, további eljárásokat kezdeményezünk, amelyekben a konkrét eset mellett a füredi orvosi ügyeleti rendszer működését is vizsgálják. A független szakértői vizsgálatok elkészültéig nem szerencsés különböző feltételezésekbe bocsátkozni. A jövő hét végére várhatóan elkészülnek a jelentések, ígérhetem, hatáskörünknél fogva az azokban foglalt megállapításoknak megfelelően intézkedni fogunk – válaszolta érdeklődésünkre a helyettes kistérségi tisztifőorvos.
Dr. Bujdosó László
elmondta: már most kezdeményezte, hogy a továbbiakban a háziorvosi ügyeletre beérkező valamennyi telefonhívást rögzítsék illetve szorgalmazza, hogy a jövőben az ügyelet a mentőszolgálattal közös diszpécserszolgálatot működtessen, így egy standard szakmai eljárási rendszer alapján dőlne el, milyen ellátást és kitől kap a telefonon segítséget kérő.

- Valószínűleg újra kell majd szabályozni az orvosi ügyeleti rendszer működését, pontosan rögzíteni kell az egyes hatásköröket, kinek, mi a kötelessége és kompetenciája. Ugyanakkor komoly problémának látom, hogy Balatonfüreden a közösségbe járó gyermekek körében igen kevesen kapták meg az influenza vírus elleni védőoltást. A meghalt kislány és szülei sem voltak beoltva. Egyértelműen kommunikálnia kell az orvosoknak, hogy igenis jelenleg a védőoltás a leghatékonyabb védekezés az influenza ellen. Az elmúlt héten a városban megháromszorozódott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a járvány elején járunk, de még mindig nem késő beadatni a védőoltásokat – hangsúlyozta Bujdosó László, aki hozzá tette: korábban nem érkezett hozzájuk panasz az ügyeleti rendszerrel kapcsolatban, nem kaptak olyan jelzést, hogy az orvosok nem mennek ki a betegekhez.

balatonfured.hu
PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?