Együtt Paloznakkal

2011.03.08/A város együttműködési megállapodást kötött Paloznakkal. A két település elsősorban a kultúra, az idegenforgalom és a gasztronómia területén igyekszik összehangolni kínálatát és erősíteni egymást. Czeglédy Ákost, az ötszáz lelkes falu polgármesterét kérdeztük.

 

- Nem egymás versenytársai vagyunk, keresni kell a kapcsolódási pontokat, kiegészíteni egymás kínálatát és adottságait. Ebből a megfontolásból született a két település közötti együttműködés, aminek a közös kultúrtáj mellett voltak konkrét előzményei is, hiszen a füredi iskolások évek óta ingyenesen látogatják a Tájházunkat, helytörténeti, honismereti foglalkozásokat tartanak ott. Paloznak, megőrizve persze sajátosságait, örömmel társul a Füreden zajló kulturális turizmushoz, nekünk is az a célunk, hogy színvonalas rendezvényeket szervezzünk. Csatlakoztunk és csatlakozunk több füredi programhoz, mint például a Hal és Borünnephez, az Ünnepi Könyvhéthez vagy éppen a Romantikus Reformkorhoz - vélekedett Czeglédy Ákos.

Az együttműködéshez egyébként nagy lökést adott az is, hogy először a Virágos Magyarországért Környezetszépítő verseny történetében, két, egymáshoz ennyire közeli település nyerte meg a saját kategóriáját. Együtt képviseljük majd az európai versenyben az országot. Bízunk benne, hogy ennek lesz marketing értéke, hogy aki eljön Füredre, az ellátogat Paloznakra is és fordítva – válaszolta érdeklődésünkre Czeglédy Ákos, aki hangsúlyozta, A felemelő évszázad című program keretében megújult a paloznaki Tájház kiállítása, ehhez kapcsolódóan új múzeumpedagógiai programokat dolgoztak ki, a kiállítást illetve a foglalkozásokat a továbbiakban is térítésmentesen látogathatják a füredi iskolák diákjai.

A polgármester kiemelte: a kulturális pályázatok az együttműködésre ösztönöznek és építenek, így Balatonfüred és Paloznak összefogva a remények szerint még nagyobb eséllyel indulhat majd ezeken a pályázatokon.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?