Érzékcsalódások Füreden - Vasarely tárlat

2016.07.27/A 20. század egyik kulcsfigurája, az op-art, a kinetikus és a geometrikus absztrakt művészet irányadó képviselője, az illúziók mestere, Victor Vasarely kiállítása nyílt meg a Vaszary Galériában. Egy avantgárd, akit az egész világ ismer.

- Vasarely egy új művészeti irány elindítója volt. Az op-art az optikai csalódásra alapoz, de érdekes módon erős hatással volt például az építészetre is. Vasarely új formarendet hozott létre. Hallatlanul precízen megszerkesztett képei a transzcendens világba vezetik a szemlélőt, bizonyos téri mozgást, hullámvonalakat, tükröződéseket, téri mélyülést hoznak létre. Életünk lényege a mozgás, a teljes nyugalom a halál - e szavakkal nyitotta meg a kiállítást Konok Tamás, Kossuth-díjas festőművész, aki hangsúlyozta: Vasarely élete végéig kötődött Magyarországhoz, nemcsak a művészetben, de a művészet értékesítésében is újat hozott, hiszen az értékes, de sokszorosított alkotásait elérhető áron lehetett megszerezni, ezzel széles körben tette népszerűvé alkotásait, egyáltalán a képzőművészetet.

Fotógaléria a megnyitóról. Katt a kis képre.

Vasarely kiállítás

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző 1906–1997) számára a grafikai tervezésben való jártasság volt a kiindulópontot. A művész Pécsett született. Gyermekkora nagy részét Pöstyénben (ma Szlovákia) töltötte. 1919-től kezdve családjával Budapesten élt. 1929-ban beiratkozott a weimari Bauhaus művészkörből végleg visszatérő Bortnyik Sándor budapesti magániskolájába, a Műhelybe. Bortnyiknál a funkcionalista műhely-szemléletet, a grafikai tervezés és az új tipográfia alapelveit sajátította el, „bauhausi megalapozottságot” biztosítva művészetének. Az 1930-ban Párizsban letelepedő Vasarely az avantgárd tradíciók örököseként fellépve egy mindenki számára érthető és elérhető művészi alkotói elv kidolgozásába kezdett.

Törekvései a nála két évtizeddel fiatalabb Andy Warholéhoz voltak hasonlatosak, a művészetet mindketten igyekeztek megszabadítani az elitista hagyományoktól. A festészeti programját Plasztikai ABC-nek (Alphabet plastique) nevező Vasarely vizuális kísérletei a kor tudományos eredményeit vették alapul a pszichológia, a kibernetika és az asztrofizika felfedezései egyaránt felkeltették a figyelmét. Elméleti kutatásaiban központi szerepet kapott az a sík geometriai alakzatokból, valamint az azokat kitöltő színekből álló vizuális rendszer, amely a néző számára egy különös érzékcsalódást, optikai illúziót hoz létre.

A budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogató füredi kiállításon többek között látható három nagy értékű szitanyomat-sorozat (Gordes, Hommage à J.-S. Bach, Cinétique N-B) is. A kiállítás kurátora: Orosz Márton, a Vasarely Múzeum művészettörténésze.

Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák című kiállítása július 27. – január 8. között látogatható a Vaszary Galériában.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?