Virtuális túra az atomerőműben

2011.03.20/Füredre érkezik a paksi atomerőmű tájékoztató kamionja s benne a nukleáris létesítmény tervezett fejlesztését bemutató kiállítás, amely mintegy száz településen járt már az országban. Az atombiztonságról szóló kampánynak különös aktualitást adnak a Japánban zajló tragikus események.

 

A Paksi Atomerőmű Zrt. még 2009 októberében indította útjára a Jövőnk energiája című speciális kiállítást tartalmazó tájékoztató kamionját. A mozgó kiállítás aktualitását az Országgyűlés 2009. március 30-i döntése adta, amely engedélyt biztosított az atomerőmű bővítésének előkészítéséhez. Az atomerőmű vezetése fontosnak tartotta, hogy erről a jövőt formáló döntésről közvetlenül is, részletesen tájékoztassa a lakosságot. A kamion március 22-én 8-17 óra között várja a látogatókat Balatonfüreden, a Zákonyi utcai parkolóban.

A tájékoztató kampány középpontjában az erőmű bővítése áll, a kiállítás átfogó képet nyújt a közel harminc éve biztonságosan működő atomerőműről, a keletkezett radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezéséről, az erőműnek a hazai gazdaságra és környezetvédelemre gyakorolt kedvező hatásáról, valamint a tervezett bővítésről.

A kamion kiállítóterében az atomerőműről, annak jelenlegi működéséről és jövőbeli terveiről szóló kisfilm fogadja a vendégeket. Ezt követően a látogatóknak az interaktív panelek segítségével lehetőségük nyílik megtekinteni a világ összes atomerőművét, azok földrajzi elhelyezkedését, a telephelyek termelési adatait, valamint a hazai villamosenergia-termelés jelenlegi helyzetét, illetve a paksi atomerőmű szerepét a magyarországi villamosenergia-rendszerben. Egy további interaktív panel az atomerőmű szűkebb és tágabb környezetében élő állat- és növényvilágot mutatja be fényképek segítségével. Az energiatermelés szemléltető eszközei a kerékpár és az érmepréselő gép. A kiállítás végén a látogatók a tesztgépeken futó kérdéssorok megválaszolásával ellenőrizhetik frissen szerzett tudásukat. A vendégeket tapasztalt tárlatvezetők fogadják, akik az általános bemutatót követően válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A kamiontárlatot eddig több mint száz településen tekinthették meg az érdeklődők, a tájékoztató körútnak ezzel azonban még nincs vége, idén Veszprém megye városai után Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye települései következnek, jövőre pedig a tervek szerint az ország újabb 109 településén látható majd az interaktív kamion.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?