Széchenyi a legnagyobb

2016.09.21/Kossuth nevezte el így, mára ez referendummá vált. Örök érvényűen Széchenyi a legnagyobb magyar - mondta Melocco Miklós, az emlékünnepségen tartott beszédében.

- A Széchenyiek olyan nagyszerűek voltak, hogy alig hisszük el. Annyit áldoztak a nép és a nemzet javára, amennyit csak lehetett. Ebből a családból is kiemelkedik azonban Széchenyi István. Amit akkor tudott a világ, azt Széchenyi is ismerte és haza is hozta. Jó példákat adott, fejlesztései ma is biztos alapul szolgálnak - mondta ünnepi beszédében Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész, aki hosszan sorolta Széchenyi munkásságának leltárát, kiemelve például, hogy 1825-ben az országgyűlésben, az akkor elfogadott latin helyett, magyarul szólalt fel.

- Művelt volt, okos és tájékozott. Megfelelne a mai kor elvárásainak is, hiszen őrá tényleg illik az ép testben ép lélek meghatározás. Tökéletes ember volt, aki azonban önmagával örökké elégedetlenkedett. Nem háborodott meg, csupán idegösszeomlást kapott. Örök érvényűen ő a legnagyobb magyar– zárta beszédét Melocco Miklós, a gróf Tagore sétányon álló szobránál tartott megemlékezésen, amelyen Széchenyi tiszteletére a Jókai, a Kelén és a Csobánc hajók egészen közel a parthoz tettek egy tiszteletkört.

A hagyományoknak megfelelően idén is átadták a Széchenyi István vitorlás emlékverseny vándordíját. A versenyt idén a Principessa Libera nyerte, ezzel zsinórban harmadszor hódította el a vándordíjat. A közel 200 hajós mezőnyben az Oroszlán Péter irányította Principessa-legénység mögött a Sirocco és a Gardazzura végzett az abszolút dobogó második és harmadik helyén. Előbbinek Cittel Lajos, utóbbinak pedig Simó Béla a kormányosa.

A rendezvényen közreműködött Lukács Sándor Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész illetve Balatonfüred Város Összkara és Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?