Bartók rockosítva - Premier koncert Füreden

2016.09.26/Különleges, premier koncert Balatonfüreden. Bartók Béla feldolgozásokat ad elő négy hegedűművésszel együtt a Mini együttes két alapítója, Török Ádám és Papp Gyula. A zeneszerző hat darabja szólal meg áthangszerelve az esten és persze nem maradnak el a legendás Mini dalok sem.

 

Az egyedülálló előadás apropója a Bartók Év. A Mini együttes „mini acoustic world” néven akusztikus koncerten négy hegedűművésszel együtt adja elő a Bartók-feldolgozásokat. A legendás zenekar már a hetvenes években is játszott Bartókot, az Este a székelyeknél című opuszt, tulajdonképpen ez volt az első hazai etnorock- világzene megnyilvánulás.

- Már 1971-ben játszottunk Bartókot a legendásnak mondott formációnkban. A Magyar Rádió rögzítette is akkor a felvételt, de az örökösök betiltották. Utána 93-ban újra próbálkoztunk, koncerteken játszottunk két Bartók művet, Jancsó Miklós még filmet is akart készíteni belőle, de a jogi ügyek miatt ez is meghiúsult. Idén lejárt a moratórium, végre zenélhetünk kedvünkre. Bartók költői világa már gyermekkorunkban lenyűgözött, hatalmas géniusz volt. A koncerten hat darabot játszunk a zeneszerzőtől, például a Három rondó átiratát, ezeket Papp Gyula hangszerelte át. Rockosan szólalnak meg a művek, de természetesen ott van bennük Bartók. Különleges lesz a vonósnégyessel együtt zenélni, csoda, ahogy megszólalnak, ilyen felállásban még nem játszottunk. Igazi premier lesz Füreden - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére az eMeRTon- és Blues-Életmű díjas Török Ádám.


A hazai rock történelem legjobb dalai között számon tartott Gőzhajó, a Vissza a városba, vagy a Keresztes lovag is szerepel majd a koncert repertoárján, ezúttal kicsit áthangszerelve, a vonósnégyessel közösen adják elő a kultikus számokat.
- Minden idők legjobb magyar rock dalai közé választották meg ezeket a számainkat, most a vonósokkal úgy szólalnak majd meg, ahogy mi sem hallottuk még - tette hozzá Török Ádám.

A koncerten Török Ádám (fuvola, ének, percussion), Papp Gyula (billentyűs hangszerek) Nagy István (basszusgitár) és Tóth Dénes (akusztikus dobok, cajun, percussion), valamint Kézdy Luca vezetésével női vonósnégyessel kiegészülve szólalnak meg a rockosított Bartók-művek.

A Mini Acoustic World – Bartók on Rock című koncert a Zene Világnapja alkalmából, október 1-én, szombaton, 18 órakor lesz az Anna Grand Hotel dísztermében. Jegyek még kaphatók. Részletek itt.

A Zene Világnapjához kapcsolódóan szeptember 30-án, és október 1-jén a város különböző pontjain rögtönzött, meglepetés zenei előadásokra lehet számítani, érdemes figyelni a buszokon és az intézményekben is.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?