Zajmentes nap

2011.04.01/Zajmentes nap Balatonfüreden, illetve térítésmentesen elszállítható zöldhulladék – íme a legutóbbi testületi ülés két slágertémája. Vasárnapokon és ünnepnapokon ezentúl tilos minden elektromos gép, így például a két legnépszerűbb, a fűnyíró és a vágó flexek használata. Részletek.

 

Módosították a város környezetvédelmi rendeletét, minden zajjal járó építési, szerelési tevékenységet, valamint a különböző motoros és elektromos gépek használatát tiltja a város új rendelete, a korlátozás vonatkozik a hangszóróval ellátott mozgó illetve fix telepítésű árusokra is.

A város belterületén hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, továbbá június 1. és augusztus 31. között, minden nap 12.00 és 15.00 óra közötti csendes-pihenő időszakban tilos minden olyan tevékenység végzése, készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hangot ad - szól a rendelet. További részletek itt.

Az új rendelkezést nem tartotta életszerűnek Ujhelyiné Károlyi Krisztina képviselő, véleménye szerint egész napra megtiltani például a fűnyírást nem lehet, hiszen sok házkörüli munkára csak a hétvégén jut ideje a lakosoknak. Ezzel szemben viszont több képviselő is helyeselve fogadta a változtatásokat.

- Nagyon nehéz igazságot tenni ebben az ügyen, hiszen mindenkinek más a tolerancia küszöbe, eltérő a zajérzékenysége. Számos panasz érkezett az utóbbi években, sokan kifogásolták, hogy a különböző zajos tevékenységek miatt hétvégén sem lehet pihenni a városban. Ezért vált szükségessé a zajmentes nap bevezetése. Megnézzük betartható-e a rendelet és miként lehet ezzel együtt élni - vélekedett Bóka István polgármester.

Szintén a környezetvédelmi rendelet szabályozza az udvarral rendelkező ingatlantulajdonosoknak évek óta jelentős problémát okozó zöldhulladék, elsősorban a lenyírt fű és lomb kezelését. Ezentúl az Aszófői úti volt hulladéklerakó területén elkészült térségi komposztáló telepen, minden balatonfüredi ingatlannal rendelkező lakos (hétfőtől-péntekig 7-15 óra, szombaton 8-12 óra között) díjmentesen és mennyiségi korlátozás nélkül elhelyezheti a zöldhulladékát.

Áprilistól a Probio Zrt. a város belterületén heti egyszer a házak elé kihelyezett zöldhulladékot is elszállítja szintén térítés mentesen és korlátlan mennyiségben. A gyűjtő járat egészen november 30-ig minden hét szerdáján indul majd.
Az ingatlantulajdonosok jelenleg a zöldhulladékot bármilyen zsákban kihelyezhetik a házuk elé, a későbbiekben a rendszer környezetvédelmi optimalizálása érdekében a Zrt. biológiailag lebomló zsákot illetve idővel a zöldhulladék gyűjtésére alkalmas edényeket biztosít majd erre a célra.

Az ülésen a város megbízott rendőrkapitánya Regdon László számolt be a település közbiztonságának helyzetéről. Csak ízelítőül: az elmúlt évben felére csökkent Füreden a betörések száma, és harminc százalékkal kevesebb közlekedési bűncselekmény történt. A tervek szerint tovább bővítik majd a város térfigyelő kamera rendszerét, kész az erről szóló javaslat, már csak a forrást kell megtalálni hozzá. Az ülésen elhangzott: sikerült jelentősen enyhíteni a létszámhiányt a füredi kapitányságon, ennek köszönhetően a közterületeken való rendőri jelenlét is fokozódott.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatóját is megismerhette a képviselő testület. A rendkívül magas vízdíjakra vonatkozó kérdésekre elhangzott: a mintegy nyolcvan-százezer fogyasztó kiszolgálására alkalmas rendszer működtetése és fenntartása miatt magasak a vízdíjak, amelyekben a következő időszakban változás várható. A tervek szerint a szolgáltató jelentős (1500-2000 Forint/hó) alapdíj emelést tervez, amivel elérnék, hogy a drága üzemeltetésű rendszer fenntartásához a nyaralótulajdonosok a jelenleginél sokkal nagyobb arányban járuljanak hozzá. Az ülésen kritizálták a DRV ügyfélszolgálatának nehézkes elérhetőségét is.

A két beszámoló illetve az ülés többi előterjesztése részletesen itt olvasható.

balatonfured.hu

Kapcsolódó cikkek:

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?