Az építkező város

2011.04.08/Megnyílt a Hunfila 2011 nemzetközi bélyegkiállítás, amelynek részeként negyven év után ismét Füredet ábrázoló bélyegeket adtak ki a város kettős jubileumának tiszteletére. Isten tenyerében vagyunk, hogy ilyen szép helyen élhetünk – mondta ünnepi beszédében Bóka István polgármester.

 

A 84. országos bélyegnapra nyolc országból érkeztek kiállítók. Az Anna Grand Hotelben helyet kapó, több száz millió forint értékű tárlat megnyitóján Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta elnöke kiemelte: a bélyeg a magyar kultúra tükre, ízlésformáló és elviszi a hírünket messzi országokba is.

- Legyen mértéktartó az ünneplés ugyanakkor joggal büszkék lehetnek a Fürediek, mert ez egy építkező város, ahol állandó építés folyik a szellem erejével is. Jelentős önerő is van a fejlesztésekben, ami a város életképességét bizonyítja. A reformkor a kulturális városépítkezés alapja, most Füred második reform korát éli. Füred soha nem volt önfeladó város, aki akarta megtalálhatta itt a boldogságát, az emberi lét teljességének igényes megélését biztosítja. Az együvé tartozás, az egyfelé húzás a legnagyobb erényünk. Füredinek lenni nem csak kötelesség, de élmény is – fogalmazott Bóka István ünnepi beszédében.

800 éves ünnep

A település első írásos említésének 800. és várossá avatásának 40. évfordulója alkalmából a képviselő-testület ünnepi ülést tartott a Kisfaludy Galériában. A testvérvárosi delegációk és a szépszámú érdeklődő előtt az ülésen átadták a város rangos kitűntetéseit. Balatonfüred Város Díszpolgára címet kapott Petrőcz Lászlóné nyugalmazott református lelkész illetve Gyűrű Géza pápai prelátus. Balatonfüred Városért kitűntetést vehetett át Nagy János a kézilabda klub alapítója, Tósoki Csaba építész, és a Balatonfüredi Yacht Club képviseletében Nagy R. Attila. A város díszoklevelét Lichtneckert András levéltárosnak adták át.


A hétvége programja:

Április 9.

9.30 Nemzetközi kispályás labdarúgó torna a Sportcsarnokban

10.00 Gyermekfilmek vetítése a Balaton moziban

13.00-16.00 Gyermekprogramok a Sportcsarnokban

13.30 órakor Megemlékezés Kőrösi Csoma Sándor szobránál (Tagore sétány)

14.00-15.00 Nemzetközi sajtótájékoztató az évfordulók, valamint az EU-s elnökség füredi eseményeiről a Vaszary Villában

15.00 Várostörténeti vetélkedő Debrecen és Balatonfüred középiskolás csapatainak részvételével a Kisfaludy Galériában

16.00 Ökumenikus Istentisztelet Széchenyi István emlékére a Piros templomban

19.00 Hangverseny a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével a Sportcsarnokban

21.30 Tűzijáték a Mólón

Április 10.

11.30 A bélyegkiállítás ünnepélyes zárása az Anna Grand Hotelben majd Díjátadó

17.00 Az Arácsi Népház és a Postamúzeum ünnepélyes átadása, Vadászati és Geológiai kiállítások,majd az arácsi művészek kollektív tárlatának megnyitója

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?