Százezrekbe kerülhet a fakivágás

2017.10.05/Módosították a város környezetvédelméről szóló rendeletét. Az új szabályozás elsődleges célja a közterületeken és a magáningatlanokon álló fák védelme.

A fák a városképet szépítő hatásukkal, a mikroklíma és a levegőminőség javításával meghatározó elemei zöld vagyonunknak, amelynek megóvása és gyarapítása közös felelősségünk – áll az önkormányzati rendeletben.
Az eddigi szabályozás pontatlan volt, az új rendelettel elsősorban a magántelkeken lévő fák védelmét erősítette meg a város.

- Magánterületen lévő, a rendelet hatálya alá tartozó fát kivágni – élet és balesetveszély esetét és a gyümölcsfák kivételével – csak jogerős fakivágási engedély alapján lehet. Engedélyt csak azokra a fákra kell kérni, amelyek törzsátmérője minimum 5 centiméter 1 méter magasságban. Emberi fogyasztásra alkalmas gyümölcséért termesztett és gondozott fa, (kivéve diófa, szelídgesztenyefa, mandulafa, eperfa és díszfának nemesített gyümölcsfák) kivágására továbbra sem kell engedély - válaszolta kérdésünkre dr. Tárnoki Richárd címzetes főjegyző.

Az engedély nélkül kivágott fák esetében a jegyző kötelezi a tulajdonost a kivágott fa pótlására. Amennyiben határidőn belül a szükséges fatelepítés nem történik meg, akkor bírságot róhat ki. Magánszeméllyel szemben 200 ezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 2 millió forintig terjedhet a bírság.

A teljes rendelet, a fakivágás szabályainak részletei, az engedélykérés menete alább csatolva.

- Nem a szankcionálás az elsődleges célunk, hanem a városban a magánterületeken megtalálható szépszámú fa védelme, a környezetminőség fenntartása. Ha nincs más lehetőség, akkor a közigazgatási hatósági eljárás keretében élünk a bírságolással – tette hozzá Tárnoki Richárd.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?