Tempevölgy - Irodalmi pályázat és kvíz

2017.10.22/A Tempevölgy folyóirat az Arany János emlékév apropóján már kiadott egy különszámot, most pedig irodalmi pályázatot is kiírtak, sőt honlapjukon kvízjátékkal várják a versek kedvelőit.

 

A Tempevölgy folyóirat irodalmi pályázatot írt ki 17-25 év közötti fiatalok részére a Magyar Nyelv Napja és az Arany János emlékév alkalmából. Az emlékévhez kapcsolódóan a szerkesztőség Arany János egy tetszőleges, szabadon választott versének, prózai munkájának átiratát vagy paródiáját várja.
A beérkező pályaművekből a zsűri által kiválasztott alkotásokat a folyóirat a Magyar Nyelv Napjára megjelenő különszámában közlik. A legjobbak meghívást kapnak a Magyar Nyelv Napja balatonfüredi rendezvényére is. A pályaművek beérkezési határideje: október 30. (E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

A folyóirat honlapján az Arany János emlékév alkalmából kvízjátékkal is várják az érdeklődőket 2017. szeptember és 2018. márciusa között. A havonta frissülő Arany 200 kvíz helyesen kitöltői között havonta tíz könyvjutalmat sorsolnak ki.

A Tempevölgy könyvsorozat is tovább bővül. Idén jelent meg Honoré Daumier híres karikaturista albuma, amely egyben a Vaszary Galéria kiállításának katalógusa is volt. A sorozat hamarosan megjelenő következő kötete Prágay János, balatonfüredi születésű 1848-as forradalmár könyve lesz. Prágay, eredetileg New Yorkban kiadott könyve volt az első, amely a forradalom eseményeivel foglalkozott.
Szintén a könyvsorozat részeként lát napvilágot a Cholnoky Viktor kismonográfia illetve egy, a hazai könyvpiacon hiánypótlónak számító népmese monográfia is. Hagyományosan a Tempevölgy által szervezett Jókai-konferencia előadásaiból is megjelenik egy tanulmánykötet, amely ezúttal Jókai Mór rövidprózáival foglalkozik - tudtuk meg Tóbiás Krisztiántól, a periodika főszerkesztőjétől.

Ebben az évben néhány ismeretterjesztő előadás szervezése is köthető az irodalmi laphoz. Tavasszal, Polihisztor címmel a humán és a reáltudományok közötti kapcsolatról tartottak konferenciát. Szeptemberben a Kiegyezés 150. Évfordulója alkalmából Szarka László, Halász Imre és Katona Csaba történészek mutatták be a korabeli viszonyokat Balatonfüredre vonatkoztatva is.
A Salvatore Quasimodo Alapítvánnyal közösen szervezték meg Tolnai Ottó irodalmi találkozóját és még hátra van két, helyi vonatkozásokkal is bíró tudományos tanácskozás. Az egyiken Vörösmarty Mihály a kortárs irodalomra gyakorolt hatását elemzik majd, a másikon A város, mint közösségi műalkotás lesz a téma.

A folyóirat idén több lapbemutatót tartott, Győrben, Hévízen, meghívott vendége volt a Tokaji Írótábornak, illetve egy erdélyi irodalmi körúton vett részt a Jelenkor, a Tiszatáj, az Élet és Irodalom valamint a Műút folyóiratokkal együtt.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?