Füred Európában is aranyat ér

2011.09.16/Az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) környezetszépítő verseny arany fokozatát kapta meg Balatonfüred, amelyet sajátos atmoszférájú, adottságait jól és átgondoltan használó, lenyűgözően fejlődő városnak neveztek. A komoly marketing értékkel is bíró díjat Szlovéniában adták át.

 

A díjátadó ünnepségen a kisebb füredi delegációt vezető Hári Lenke, a város alpolgármestere vette át az elismerést.

Az idei versenyben tíz város és kilenc kistelepülés vett részt. Abszolút győztest a hagyományoknak megfelelően ezúttal sem hirdettek, arany, ezüst és bronz fokozattal jutalmazták a településeket, annak tükrében: hol, milyen mértékben tudtak élni az adottságokkal és a lehetőségekkel.  A verseny közel sem csak a virágokról szólt, elsősorban az épített és a természetes környezetet illetve a város tisztaságát vették szemügyre a bírálók.

Annak ellenére, hogy Balatonfüreden évek óta tudatos városfejlesztés zajlik, számos program és turisztikai, infrastrukturális beruházás valósult meg, a megmérettetésre hosszú hónapokon át készült a város, amely a Virágos Magyarországért Környezetszépítő verseny megnyerésével vívta ki az indulás lehetőségét. Több jelentős beruházás, mint például a Kiserdő rehabilitációja, a Kovászna park átépítése valamint a Szent István tér átalakítása a verseny és a zsűri füredi látogatása idején is zajlott, voltak azonban közterek és utcák, köztük a reformkori városrész egyik legfontosabb útja, a Jókai, amelyek ebből az alkalomból kaptak új külsőt.

A versenyben szintén induló Paloznak ezüst fokozatot kapott.

A négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri még június végén járt Balatonfüreden, megnézték a Kovászna parkot, a Koloska völgyet, az Arácsi Népházat, a Vitorlás-teret, a Kiserdőt, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogattak az Eötvös iskolába és a Jókai Múzeumba.

A zsűri elnöke, Clive Addison, akkor így értékelt: - Lenyűgöző mennyi fejlesztés zajlik a városban, amely rendkívül tiszta és gondozott. Sajátos atmoszférája van Fürednek és érzékeltük a kulturális örökség gondozásának igényét is. A parkok kialakítása, az utcaképek, a rendkívül sok fa, a közterületek burkolatainak minősége és milyensége, a reformkori városrész padjai, a tetszetősen felújított műemléki épületek nagyon tetszettek. A Koloska völgy többünket elbűvölt viszont meglepődtünk azon, hogy mindennek ellenére csak egy nagyon rövid időszakra korlátozódik a városban a turizmus. Láttuk, hogy a helyi lakosok is tesznek a környezetükért, alakítgatják saját kertjeiket. Ez nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a város tudatosan építkezik. Igazán tetszetős Füred, ezt az utat kell folytatni.

A versenyről további részletek itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?