A legkorszerűbb gondolkodó

2011.09.21/A nemzetnek öntudatában, hitében kell magára találnia, vallotta Széchenyi, és a tettei hitelt adtak szavainak – mondta a legnagyobb magyar emlékünnepségén Hári Lenke alpolgármester. Az alkalomból megjelent a Széchényi család füredi történetét feltáró könyv és felavatták Écsy László emléktábláját.

 

A Tagore sétányon tartott ünnepségen Hári Lenke, a Széchenyi Emlékbizottság elnöke beszédében hangsúlyozta: Széchenyinek több akadályt kellett legyőznie, de a problémákon a hite mindig átsegítette. – Széchenyi itt van közöttünk, a kőben, a bronzban, és itt van velünk szellemi értékrendje. Ahogy ő maga fogalmazta: gondolkozni és dolgozni a hazáért.

- Széchenyi, ha élne, a legkorszerűbb gondolkodó lenne ma is, mert mindig a nemzet egységét kereste – fogalmazott Pozsgay Imre, egyetemi tanár, Ács Anna és Lichtneckert András: A Széchényi- Széchenyi család és Balatonfüred című kötet bemutatóján. A Kisfaludy galériában rendezett esten hangsúlyozta: A család és a város kapcsolata nem véletlen, ezt a történelmi tetteket is felvonultató kapcsolatot mutatja be a tudományos alapossággal, ám mégis olvasmányosan megírt könyv. A mai Balatonfürednek már megvan a Széchenyihez illő méltósága – jelentette ki Pozsgay Imre.

A könyvbemutatón dr. Bóka István polgármester kiemelte: Széchenyi maga mondja, bár nem a gőzhajózás elindítása volt a legfontosabb feladat, mégis ezt valósította meg, mert erre volt lehetősége. – Nem muszáj tehát mindig kizárólag az elsődleges feladatok megoldására várni, azt kell megtenni, amire az embernek lehetősége, tudása van. Megtenni azt, amiben hisz az ember. Széchenyi is így tett – fogalmazott a polgármester.

Az emlékünnepség előtt a Blaha Lujza utcában felavatták Écsy László, a fürdőtelep első igazgatójának emléktábláját.
Écsy 1835-től dolgozott a füredi gyógyfürdő felügyelőjeként, 1867-től 1889-ig pedig igazgatójaként, munkahelye a mai Anna Grand Hotel épületében volt. Az avatáson, amelyen részt vettek Écsy leszármazottai is, Molnár Judit képviselő hangsúlyozta: az egykori igazgató több mint ötvenéves hivatali pályafutása során rengeteget tett nemcsak a fürdőtelepért, de magáért a településért is.

- Integráló személyiség volt, aki elsőként igyekezett egységesíteni Balatonfüredet. Figyelméből egyaránt jutott a két ófalura: Arácsra és Füredre, a szőlőhegyekre illetve a fürdőtelepre. Több magánéleti tragédia nehezítette életét, ennek ellenére volt ereje a közösség érdekében cselekedni. Ő volt a 19. század legjelentősebb füredi polgára – tette hozzá dr. Lichtneckert András történész.

A hagyományoknak megfelelően a Széchenyi szobornál tartott ünnepségen átadták a Széchenyi István vitorlás emlékverseny vándordíját, amelyet ezúttal a Princhipessa legénysége érdemelt ki.
A Széchenyi esszéíró pályázatot Decsi Liliána nyerte meg, második Bor Bettina, harmadik Schalbert Marianna lett, mindhárman a Lóczy Lajos Gimnázium tanulói.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?