Több százan romantikáztak

2011.09.25/Itt van közöttünk Jókai, a nagy mesélő, az egykori füredi patrióta, és vele van a reformkor sok nagyszerű magyarja is, mert megidézzük őket - köszöntötte Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége a reformkori ruhákban felvonulókat. A Romantikus reformkor programjaira több százan voltak kíváncsiak.

 

- A reformkorban ébredt öntudatára a nemzet, támogatta az értékeit és újakat hozott létre. Divattá vált magyarul beszélni, magyar ruhában járni, magyar zenét hallgatni és magyar táncot táncolni - fogalmazott Schmittné Makray Katalin, aki a Kisfaludy színpadon rendezett ünnepélyes megnyitón több száz érdeklődő előtt kiemelte: a mai fürediek nemcsak emlékeznek, hanem tettekben is követik a reformkori elődöket; szembetűnően fejlődött, megszépült a város az elmúlt években.

Nézze meg videón a felvonulást.

Közösséget teremtő és megtartó rendezvény a reformkorra való emlékezés, a 19. századbeli Füred megidézése - mondta köszöntőjében Bóka István polgármester, hangsúlyozva: történelmünk egyik legsikeresebb időszakát idézzük meg, s a reformkor nemcsak az ország, de a város életében is kiemelkedő időszak volt.

- Akik számítottak akkoriban Magyarországon, azok mind megfordultak itt. Ezekre a személyiségekre kell visszatekintenünk, és erőt merítenünk- fogalmazott a polgármester, hozzátéve: nem lehet csak a múltba merengni, hanem  "valami csodás dolgot kell teremteni" a jelent és a jövőt illetően. Szerinte a romantikus reformkori rendezvénysorozat is ilyen, amely nagyon sok látogatót vonz Füredre, a város kiemelkedő turisztikai rendezvénye az utószezonban.

Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke beszédében arra utalt, hogy óriási eredménye van a hat évvel ezelőtt indított civil kezdeményezésnek, s a füredi hölgyek méltó utódaivá váltak a reformkor nagyasszonyainak. Hangsúlyozta azt is, hogy amíg az országban a széthúzás volt a jellemző, Balatonfüreden igazi összefogást tudtak teremteni, és ez példaértékű.

Fotó: Nagy Lajos (MTI)

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?