Megkezdődött a haltelepítés

2011.09.29/A megszokottnál egy hónappal korábban, már a hét elején elkezdődött az őszi haltelepítés, amelynek során a következő hetekben több mint 240 tonna pontyot enged a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A szakemberek szerint idén ősszel a szokásosnál nagyobb horgászzsákmány ígérkezik a Balatonnál.

 

A telepítést a Balaton vízgyűjtőjén található irmapusztai halastavakból végzik. E hét kedden Balatonföldváron kezdték a halak vízbeengedését, amit a következő napokban a déli part további helyszínein - Fonyód, Balatonboglár, Balatonszemes, Siófok - folytatnak majd. A héten összesen mintegy 35 tonna háromnyaras pontyot terveznek kihelyezni. A cég honlapján egyébként nyomon követhető, hol, mikor lesz a telepítés.

A halgazdálkodási tervben erre az évre előírt 350 tonnányi pontytelepítéséből az idén eddig 58 tonnát teljesített a halgazdálkodási cég. A következő hetekben további 242 tonnányi halat engednek a Balatonba. A fennmaradó 50 tonnányi hal kihelyezését a társaság szeretné jövő évre halasztani a haltermelés szempontjából kedvezőtlen nyár, meleg- és aszályos időjárás miatt, amelynek engedélyeztetése folyamatban van - derül ki a Halgazdálkodási Zrt. beszámolójából.

Az idén azért kell a szokásosnál előbb megkezdeni az őszi telepítést, mert a társaság halastavainak vízszintje a szükséges üzemszint alá csökkent a vízgyűjtő területét sújtó aszály miatt, s így nem lehetett tovább halogatni a lehalászást. Nem jut elég víz a telelőkbe sem, ezért azokat sem tudják a halak tárolására használni. Emiatt a halastavakból lehalászott pontyokat folyamatosan, a halászat ütemében, kis mennyiségekben kell a Balatonba telepíteni – tájékoztatott az MTI.

Forrás: MTI

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?