Változások a múzeumoknál

2011.11.14/Változhat a három ékkő, a Városi Múzeum, a Jókai Emlékház valamint a Vaszary Villa működtetése, utóbbiban művészeti koncepcióváltás is lesz. A galéria, elsősorban klasszikus festészeti tárlatait a jövő évtől egy neves művészettörténészek alkotta szakmai kuratórium szervezi majd.

 

- Részben a gazdaságos üzemeltetés miatt időszaki leállást tervezünk, hiszen a tapasztalatok azt mutatják az év első két hónapjában nem képes megfelelő bevételt termelni a három intézmény. Másrészt ebben a két hónapban veszik ki a Füredkult dolgozói az éves szabadságukat, mivel erre a munkarend miatt máskor nincs lehetőségük, és ekkor végezzük el a szükséges karbantartási és állagmegóvó munkálatokat is. Ehhez mindenképpen a támogató engedélye szükséges, megkerestük őket a kérésünkkel, várjuk a választ – mondta a balatonfured.hu kérdésre Dallos Krisztina, a Füredkult igazgatója.

A tervek szerint a Városi Múzeum valamint a Jókai Emlékház január 2-ától előzetes bejelentkezés és egyeztetés után lesz csak látogatható, mint ahogy a reformkori séták sem állnak le, a Vaszary Villában azonban időszakosan szünetelnének majd a szolgáltatások. Nemcsak a működésben lesznek azonban változások, mivel Kállói Juditnak a Vaszary Villa eddigi művészeti vezetőjének megszűnt a munkaköre, a művészettörténészt elbocsátották, a jövőben egy neves szakemberekből álló kuratórium alakítja ki a galéria művészeti koncepcióját és szervezi a tárlatokat.

- Szeretnénk 2-3 évre előre megtervezni a Vaszary Villa kiállításait, így könnyebb lenne támogatókat szerezni. Kevesebb lenne a kortárs tárlat, inkább a klasszikus festészetet mutatnánk be. Minden tárlatnak külön kurátora lesz, ezért nem foglalkoztatunk főállásban művészettörténészt. Egy neves szakmai kuratórium határozza majd meg a szakmai koncepciót, már folynak erről az egyeztetések – fogalmazott Dallos Krisztina.

A tervek szerint jövőre kevesebb programot szerveznének a Vaszary Villában, ahol elsősorban az országos szinten is jelentős kiállításokra koncentrálnának. Az már biztos, hogy Kő Pálnak lesz tárlata illetve egy Herendi kiállítást is rendeznek majd valamint egy állandó Vaszary János tárlatot is szeretnének kialakítani, amely a festmények mellett a család történetét is bemutatná.

Ebben az évben augusztus 31-ig a Jókai Emlékházban 15484, a Vaszary Villában 9671, a Városi Múzeumban pedig 3672 belépőjegyet adtak el, ennél azonban, a delegációkkal és a kiállítások illetve ingyenes programok nézőivel együtt, összességében jóval több látogatója volt a három intézménynek.

Az intézmények jelenleg csütörtök-vasárnap 10-18 óra között vannak nyitva. Január 2-ától kezdődnek a karbantartási munkálatok, márciustól azonban már újra visszaáll a rend.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?