Betegek infosztrádája

2011.11.23/A hazai egészségügyi informatikát alapjaiban megreformáló, a betegellátást gyorsabbá és komfortosabbá tevő információs rendszert mutattak be a városban újonnan épült, modern tudományos központban. A világújdonságnak számító adatkommunikációs rendszer a füredi Pan - Inform Kft. fejlesztése.

 

A HISCOM (Hospital Information System and COMmunication) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében megvalósított több, mint 600 millió forintos egészségügyi adatkommunikációs fejlesztés, amelyhez 300 millió forintos támogatást nyújtott az Európai Unió. A világviszonylatban is újdonságnak számító rendszer összeköti az egészségügy szereplőit, így magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítását teszi lehetővé.

A kifejlesztett rendszer a remények szerint teljes egészében megreformálja az egészségügyi intézmények, kórházak, rendelőintézetek, diagnosztikai központok közötti adatcserét. A Veszprém Megyei Kórházban már tesztelt információs rendszer révén jelentősen csökkenhet a betegek várakozási ideje, kiküszöbölhetik a feleslegesen megismételt vizsgálatokat és nem utolsó sorban általa pontosabb és gyorsabb diagnózis állítható fel - fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója.

- Ez egy informatikai közmű, egy sztráda, ami egymástól függetlenül működő egészségügyi intézmények informatikai rendszereit köti össze és lehetővé teszi az azonnali kommunikációt. Bevezetése jelentős előrelépést jelentene a hazai egészségügyben. A HISCOM rendszert itt Füreden mutatjuk be először - vélekedett Náray Gábor Zsolt, a fejlesztési projektet irányító Pan-Inform Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: jövőre kezdődik az információs rendszer magyarországi bevezetése, a programot felkínálták a magyar államnak is.

Bende Richárd, a fejlesztést részben finanszírozó ISH Informatika Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a rendszer a jelenleginél lényegesen gazdaságosabb üzemeltetést biztosít és komfortosabbá teszi a betegek ellátását. - Ez az újonnan létesített innovációs központ a város egyik büszkesége lehet, nem véletlen, hogy itt mutatjuk be először a HISCOM rendszert, hiszen itt Füreden lesz ennek az egészségügyi intézményeket összekötő hálónak a bázisa - emelte ki Bende Richárd.

A Pannon régió egészségügyi szolgáltatói részére kidolgozott projekt megvalósítására külön céget alapítottak, a klaszter öt tagja között a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház is szerepel, a szükséges önrész döntő hányadát az ISH Informatika Kft. biztosította.

A rendezvényen a hazai egészségügyi döntéshozókon kívül külföldi szakembereket is vendégül láttak, illetve egy konferencia keretében részletesen bemutatták a HISCOM működését, az általa kínált lehetőségeket.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Kapcsolódó cikkek:

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?