A Balaton nyomában

2011.12.02/Nézz az égre, és meglátod a Balatont, nézz a Balatonra, s meglátod az eget – írta Eötvös Károly, akinek az Utazás a Balaton körül című kötetét most újra kiadták. A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett esten Füred önkormányzata, ami kimaradt Eötvös Károly könyvéből címmel pályázatot hirdetett.

 

Eötvös néhány tudós társával beutazta a Balatont, az ő élményeikből állt össze a méltán híres kötet. A 20. század elején megjelent mű, jóízű történeteivel, anekdotáival, bölcsességeivel, a hagyományokból merítő leírásaival a Balatont kedvelők számára alapolvasmánnyá vált s ez mit sem változott máig. Kevesen írtak annyit és olyan szuggesztíven a tóról, mint az utolsó kávéházi mesemondónak tartott író.

- Nagy öröm számomra, hogy nemcsak könyvbemutatót rendezünk itt, de Balatonfüred város kezdeményezésére középiskolás diákoknak pályázatot is hirdetünk Eötvös Károly könyvének kiegészítésére. Reméljük ennek köszönhetően egyre kevésbé lesz igaz az a vélekedés, miszerint Eötvöst kortársai nagyra értékelték ugyan, de az utókor megfeledkezett róla – mondta a könyv újrakiadása alkalmából rendezett budapesti, rendhagyó irodalmi találkozón Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

Az esten Hári Lenke alpolgármester Utazás a Balaton körül – ami kimaradt Eötvös Károly könyvéből címmel meghirdette a város középiskolások számára kiírt pályázatát. Mint elhangzott, a pályázóknak Eötvösék nyomába kell eredniük, hogy aztán saját élményeikkel, történeteikkel és véleményükkel egészítsék ki a veretes művet.

A pályázat részletei:

Balatonfüred városának kezdeményezésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága a meghirdetőkkel együtt pályázatot hirdet hazai és határon túli középiskolások számára (9-12 osztály) Eötvös Károly könyvének „kiegészítésére”.

A Balaton irodalom máig legkedvesebb művei Eötvös Károly (1842-1916) Utazás a Balaton körül és A balatoni utazás vége, mindmáig formálja, befolyásolja gondolatainkat, élményeinket és tudásunkat, vagyis mindazt, amit a Balaton jelent a magyar ember számára.

A pályázóknak most Eötvösék nyomába kell eredniük, s meg kell írniuk maximum 6 gépelt oldalban a saját élményeiket, történeteiket és véleményüket, kritikájukat is arról, hogy miként lehetne a magyar tengert még vonzóbbá tenni.

A pályázatokat 2012. március 31-ig kell beküldeni 3 példányban az alábbi címre: 8230. Balatonfüred, Szent István tér 1; Hári Lenke alpolgármester

Az eredményhirdetés 2012. május 5-én lesz Balatonfüreden, a Jókai-nap alkalmából.

Díjazás:
A pályázatot kiírók értékes díjakat ajánlanak fel (hosszú hétvége két személyre Balatonfüred egyik szállodájában, ajándékcsomag: balatoni filmek (DVD), könyvek, családi múzeumi belépők, hajóutak a Balatonon).

Meghirdetők: Balatonfüred Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság, Vitis Aureus Kiadó Veszprém, Tempevölgy szerkesztősége.

A pályázat további részletei alább csatolva.

Az Utazás a Balaton körül nem egyszerűen csak egy regény. Anekdotagyűjtemény, történelemkönyv, útikönyv is egyben. Olvasása olyan, mintha egy kedves, bőbeszédű, sokat látott öreg barátunkat hallgatnánk hajnalba nyúló borozgatás közben a lugas vagy borospince asztalánál. Az öt XIX. századi utazó balatoni élményei köré font történetekben egyaránt megelevenednek történelmi alakok - Széchenyi István, Ranolder János püspök, Kisfaludy Sándor, Sobri Jóska - és egyszerű parasztemberek, borosgazdák, halászok. Megtudhatjuk, miért párbajozott a tihanyi várkapitány a jégen, tanúi lehetünk a balatoni csúcstalalkozónak Jellasiccsal, és beavatottjai lehetünk számtalan más történelmi esemény háttértörténetének. Megismerhetjük az első balatonfüredi kőszínház létrehozását, a korabeli vendégszeretetet, az akkori vendégek által élvezett fürdőéletet, a borospincék világát, a tájat, a gőzhajózás megindításának nem ismert körülményeit – áll a most újra kiadott könyv ajánlójában.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?