Szabad legyen a Balaton!

2011.12.05/Több sportszövetséggel történt egyeztetés után a Balaton Fejlesztési Tanácshoz fordul a téli átcsúszás programok szervezője azzal a kéréssel, hogy legyen egy konzultáció a vízi sportok szabad gyakorlását korlátozó jogszabályok módosításáért. Úgy tervezik az újévi Balaton átcsúszás Füreden lesz.

 

Kardos Gábor, több téli balatoni szabadidős- és sportprogram, köztük a múlt hétvégén rendezett adventi Balaton-átcsúszás főszervezője az MTI-nek vasárnap elmondta: a Magyar Vitorlás Szövetséggel, a Magyar Szörf Szövetséggel és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel egyetértve szeretnék, ha a BFT-nek még a nyári szezon előtt sikerülne összehívnia konzultációra minden érintett szövetséget, szakosztályt, hatóságot, a vízi rendészet és a vízi mentők képviselőit, hogy szakmai konszenzus alapján lehessen kialakítani, illetve módosítani a Balatonon sportolókat érintő jelenlegi szabályrendszert.

A Balaton-átcsúszás téli programsorozatának első rendezvényén szombaton a badacsonyörsi-öböl jeges vízén keltek át a résztvevők túrakajakokkal, vitorlás jollékkal, szörfökkel, kenuval, gumicsónakkal és egy hagyományos, bambusz rudazatos polinéz katamaránnal. A résztvevők a téli túrával szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy szükség van a vízi sportok szabadabb gyakorlását lehetővé tevő jogszabályi háttér kialakítására. Az evezők között volt Hegedűs Róbert hétszeres kajak-világbajnok, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja is.

Kardos Gábor kifejtette: a jelenleg érvényben lévő jogszabályok jelentősen korlátozzák a balatoni vízi sportolási lehetőségeket, leginkább a vihar idején életbelépő, illetve a parttól megszabott eltávolodást engedélyező rendelkezések miatt. Kezdeményezni kívánják egyebek közt, hogy legalább az élsportolók számára biztosíthassanak az érintett szakosztályok korlátozás nélküli túrázási és edzési jogosítványt, hiszen miért ne evezhetne át a Balatonon bármikor az, aki mondjuk már átevezett az Atlanti-óceánon. A felelős magatartás elsősorban etikai és nem jogi kérdés - véleményezték a szombati rendezvény résztvevői, akik „Szabad Balaton" néven aláírás gyűjtési akciót is kezdeményeztek.

Kardos Gábor arról is beszámolt, hogy újévkor tervezik a következő Balaton-átcsúszás programot. Mivel az előrejelzések szerint ekkor sem lesz jégborítás a tavon, egy Balatonfüred közelében tervezett vízi és szárazföldi rendezvényre várják majd a téli hidegben is a szabadba és kalandra vágyókat.
Az ősztől tavaszig tartó balatoni szezon élénkítését célul tűző Balaton-átcsúszás programsorozat része lesz egy húsvéti rendezvény, valamint a nyári szezonnyitást jelentő, az északi és déli part között Szántód-Tihany vonalon megrendezett kötélhúzó verseny is.

Forrás: MTI

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?