Chopin lovagja Füreden

2012.01.04/Jubileumi emlékhangversenyt rendeznek a felújított zeneiskola dísztermében. A városközpont rehabilitációja program keretében megvalósuló koncerten az ország egyik legelismertebb zongoraművésze, a Liszt-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas Bogányi Gergely lép fel.

 

Ferencsik János születésének 105. évfordulója valamint a híres karmester nevét viselő zeneiskola alapításának harmincéves jubileuma alkalmából rendezett koncerten Chopin és Liszt műveit szólaltatja meg a megyei kötődésű zongoraművész.

- Azt szeretnénk, hogy a szépen felújított zeneiskolát ne csak a diákok használják, a tanítási órákon kívül is élettel teljen meg az épület. Új, kiváló minőségű zongorája van az iskolának ezért bátran hívtuk meg Bogányi Gergelyt a jubileumi koncertünkre, amire ezúttal díjtalan lesz a belépés. Terveink szerint ezen kívül is rendszeresen szervezünk majd a 140 fő befogadására alkalmas dísztermünkbe kamarakoncerteket, de a zenei rendezvények mellett könyvbemutatóknak, kiállításoknak is helyet adunk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére a Ferencsik János Zeneiskola igazgatója.
- Bogányi Gergely hazánk egyik legelismertebb zongoraművésze, nagy öröm, hogy nálunk lép fel. Kötődik is a megyéhez, sőt tavaly nyáron egy versenyre készülve több napon át gyakorolt itt nálunk a zeneiskolában – tette hozzá Csincsi Ferenc.

A január 7-én, 18 órakor kezdődő koncert részletei itt.

A füredi esten a Chopin lovagjának is nevezett zongoraművész Liszt darabjai mellett a lengyel zeneszerző műveit szólaltatja meg. (Bogányi Gergely 2002-ben egy finn koncertsorozat alkalmából eljátszotta Chopin összes művét. A nagy feltűnést keltő turné után a Finn Köztársaság elnöke Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztjével jutalmazta a zongoraművészt. )

- Számomra teljesen egyértelmű és természetes volt, hogy eljátszom a teljes Chopin-életművet. Ha az ember zongorázni tanul, előbb-utóbb találkozik Chopinnel. Mondhatnám, hogy megkerülhetetlen, de nem is akarjuk megkerülni, mert szeretjük. Mi is, a hallgatóság is. Talán 19 éves korom körül csodálkoztam rá igazán, hogy milyen gyönyörű alkotásokat írt, akkor döntöttem el, hogy az összes művét eljátszom. Tízévesen már zongoráztam kisebb Chopin-műveket, sőt az F-dúr balladát is, a kamaszok érzelemvilágának teljes komolyságával. …Ezek az opusok egymást támogatják, annak ellenére, hogy ebből a 205 zongoraműből mindegyik teljesen más. Minél több Chopint játszik az ember, annál inkább képes átélni ennek a rendkívüli érzékenységgel megáldott, vagy éppen megvert embernek a lelki gazdagságát - olvasható a művész honlapján.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?