Jó úton a Balatoni Kölyök Labdarúgó Club

2012.02.03/Megyei bajnoki cím, rangos tornagyőzelmek, a Bozsik-program újraindítása Füreden és a kistérségben. Mozgalmas, eredményes évet zárt a Balatoni Kölyök Labdarúgó Club (BKLC) amelyben mintegy száz labdarúgó palánta sportol. Beszélgetés Makó Istvánnal, az egyesület elnökével.

 


- A múlt év nyarán kötöttek együttműködési megállapodást a Balatonfüredi Futball Clubbal (BFC). Hogyan jellemezné az eddigi közös munkát?

- A legfontosabb feladat az egységes balatonfüredi utánpótlásrendszer alapjainak felállítása volt, ennek érdekében sikeresen tudunk együttműködni a Balatonfüredi FC-vel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mára az óvodás korcsoporttól az U 19-es ifjúsági korosztályig legalább száz helyi és környékbeli ifjú labdarúgónak tudunk közös erővel rendszeres felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosítani. A két egyesület jelenlegi munkamegosztása szerint az U 7, U 9, U 11 és U 13 együtteseket a BKLC, amíg az U 16-17, U 19, valamint a felnőtt együttest a BFC foglalkoztatja. Hosszú, rögös út elején járunk, ugyanakkor optimisták lehetünk: a futball utánpótlása minden korábbinál szervezettebben működik a városban.

- Tavaly ősszel a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kiemelt állami támogatással indította újra a nemzetközileg is elismert Bozsik-programot, amelybe a BKLC is bekapcsolódott. Mivel jár ez a szerepvállalás az egyesület számára?

- A BKLC bekapcsolódása a Bozsik-programba lényeges mérföldkő, hiszen hasonló mértékű helyi és környéki szerepvállalására az országos utánpótlás-nevelésben még nem volt példa. A kezdeményezésben országos szinten 700 oktatási intézmény és 900 sportszervezet vesz részt. A tornákat 171 körzetben, 57 alközpontban és 20 megyei központban rendezik. Ebbe a struktúrába kapcsolódott be körzeti központként a BKLC is, amely önálló utánpótlás-nevelő egyesületként nemcsak Balatonfüred, de kistérsége gyermekfutballját is koordinálja a jövőben. A klubunk által vezetett balatonfüredi, csopaki, tihanyi és szentantalfai egyesületeket magába foglaló körzetben őszi-tavaszi rendszerben versenyeket bonyolítunk le mintegy száz, a kistérségében élő labdarúgó palánta számára. A tömegesítésen, a sportág megszerettetésén kívül részt veszünk a körzetünkben élő tehetségek kiválasztásában is, akik számára külön foglalkozásokat szervezünk Balatonfüreden.

Makó István a legkisebb utánpótlás csapat edzésén


- Az együttműködési megállapodás és a Bozsik program elindítása mellett melyek voltak az elmúlt év legfontosabb történései az egyesület életében?

- Az U 13-as korcsoportunk pontveszteség nélkül nyerte meg a 2011. évi Veszprém Megyei Bajnokságot. A Győri ETO FC szervezésében zajló – zömében élvonalbeli és másodosztályú klubok utánpótláscsapatait tömörítő - Regionális Kölyökliga sorozatban minden indított csoportunkkal a felsőházi rájátszásokban zártunk. Jelentős elismerés számunkra, hogy a gyermek csoportjaink mellett immár egy szenior együttessel is rendelkezünk, az egykor a füredi színeket erősítő, a Balatonfüredi Kispályás Labdarúgó Szövetség versenyeiről is ismert Öregfiúk csapata a jövőben BKLC-Öregfiúk néven versenyez majd.
A BKLC lassan négy éves működésének egyfajta gyümölcse, hogy egyre több, rangos versenyre kapunk meghívást. Az U 7-es és U 8-as korosztályainkkal sikerült diadalmaskodnunk a Hévíz Kupán, amelyen olyan utánpótlás műhelyek vettek részt, mint az Újpest, a Győri ETO, a Zalaegerszegi TE vagy éppen a Videoton FC.

- Milyen terveik vannak 2012-ben?

- Leglényegesebb célunk továbbra is az, hogy minél több fiatallal és közvetlen környezetével tudjuk megszerettetni a rendszeres aktivitást és a labdarúgást. Nem lehet mindenkiből élsportoló, ám meggyőződésem, azért viszont sokat tehetünk, hogy a velünk kapcsolatba kerülő gyerekek, családok elkötelezettek legyenek a futball iránt, - ezzel a sportág társadalmi elfogadottsága is növelhető. Egyre inkább teret szeretnénk biztosítani a minőségi képzésnek is. A jelenlegi tehetséggondozás mellett egyéni felkészítési program indítását tervezzük Glázer Róbert szakmai felügyeletével. Egy olyan rendszert kívánunk felépíteni, amelynek alapelve, ne legyen olyan jó képességű gyerek Balatonfüreden és környékén, akikről nem szerzünk tudomást. Előttünk álló feladat költségvetésünk stabilizálása, meg kell teremtenünk annak feltételeit, hogy a 2012/13-as bajnoki évadtól U 13-as és U 15-ös versenykorosztályaink is az országos bajnokságban vehessenek részt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Zeneszerető 2017.12.14/
Az adventi programok sorában kellemes szórakozást nyújtott a város gyermekkórusainak a Füred Dixieland Band-del közös karácsonyi hangversenye. Hiányoltam viszon...
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?